Gaupe på nesten 20 kilo skutt i Agdenes

Hanngaupa har sannsynligvis tatt fire lam i Lensvik i Agdenes.

Gaupa ble skutt andre gang den vendte tilbake til stedet der de døde lammene ble funnet.  Foto: Statens naturoppsyn/Frode Aalbu

Saken oppdateres.

Sauebonde Torstein Tøndel i Lensvik konstaterte at fire av lammene hans ble tatt av gaupe mandag denne uka. Tirsdag ble ei gaupe felt på samme sted som lammene ble tatt av dage.

- Vi kan konstatere at det var ei flott hanngaupe på 19,85 kilo. Den ble overlevert til Rovdatas laboratorium i går, sier Frode Aalbu i Statens Naturoppsyn til Adresseavisen.

Det var Avisa-Sør-Trøndelag som først omtalte saken.

Vendte tilbake til åstedet

Aalbu var på befaring i Agdenes onsdag, og mener det er så sikkert som det kan bli at gaupa som er felt, er den som tok Tøndels fire lam.

- Gaupa kom tilbake til stedet to ganger, først natta etter at lammene ble funnet. Da var det for mørkt, men tirsdag kveld kom den tilbake en gang til og ble felt, sier Aalbu.

Å felle ei gaupe på barmark er ikke lett for et jaktlag.

- All erfaring viser at det er vanskelig. Jaktlaget har både vært heldige og flinke. Heldige fordi gaupa kom tilbake, og flinke fordi de har valgt riktig strategi, sier Aalbu.

Gaupa hadde dekket til et lam på stedet, sannsynligvis for å komme tilbake og spise mer senere.

- Dette er en lagringsadferd som en ofte ser hos gauper, sier Aalbu.

LES OGSÅ: Skjøt gaupe i Orkanger

Se bildene av gaupefamilien nær Orkanger

Sauetap på ti prosent

Tøndel hadde dyrene på innmark for å hindre rovdyrangrep, likevel har tapet hittil i år vært på ti prosent, sa Tøndel til Adresseavisen tidligere i år.

I sommer har det vært flere gaupeangrep på sau i området. Ifølge databasen Rovdata har det siden 1. juni vært åtte sauekadaver som er dokumentert drept av gaupe i Agdenes. I tillegg kommer fem kadaver der to er antatt drept av gaupe og tre som er regnet som usikre.

Alle de fire lammene hadde gaupeklave, et bredt halsbånd som kan gjøre det vanskeligere for gaupe å drepe dyret. I dette tilfellet virket det altså ikke.

- Drapsteknikken til gaupa er nesten uten unntak strupebitt. Klaven gjør det vanskeligere for gaupa å plassere strupebitt, men båndet kan ikke være så stort at det er til hinder for sauen, sier Frode Aalbu.


LES OGSÅ: Var på utkikk etter ulv - fant kadaver etter annet rovdyr

LES OGSÅ: Gaupa får skylden uten bevis

Gaupa er nå sendt til undersøkelse hos Rovdatas laboratorium. 
    
      (Foto: Statens naturoppsyn/Frode Aalbu)

Gaupa er nå sendt til undersøkelse hos Rovdatas laboratorium.  Foto: Statens naturoppsyn/Frode Aalbu

Dette er en av sauene som mandag ble funnet død i Lensvik. 
    
      (Foto: Statens naturoppsyn)

Dette er en av sauene som mandag ble funnet død i Lensvik.  Foto: Statens naturoppsyn

På forsiden nå