- Bekymret for sikkerheten til politifolk

Politiets Fellesforbund i Sør-Trøndelag mener beslutningen om at politiets våpen ikke lenger skal være ladd er uforståeling.

Lokallagsleder Vidar Johnsen ved Politiets Fellesforbund i Sør-Trøndelag er uenig med beslutningen om at politiet må gå med våpenet og ammunisjonen adskilt. 

Saken oppdateres.

Det ble onsdag gitt ny instruks om bevæpning av politifolk i Norge,

Med den oppdaterte instruksen skal politifolkene ha pistolen i et hylster på låret, mens magasinet skal oppbevares i et eget hylster på det andre låret. Dette vil bli satt i verk «så snart nødvendig opplæring er gitt», opplyser Justisdepartementet til NTB.

Bekymret

Det får Politiets Fellesforbund i Sør-Trøndelag til å reagere kraftig.

- Jeg mener beslutningen om at politiet må gå med våpenet og ammunisjonen askilt er uforståelig. Det er ingen endring i trusselvurderingen fra PST. Ifølge trusselvurderingen blir politifolk sett på som legitime mål av en del ekstreme grupperinger. Jeg er derfor bekymret for sikkerheten til politifolk når de ikke lenger kan gå med ladd våpen. Noen ganger er det ikke tid til å lade våpenet, sier lokallagsleder Vidar Johnsen ved Politiets Fellesforbund i Sør-Trøndelag.

- Jeg er veldig forbauset over at man går mot politifaglige råd, fortsetter han.

- Uforståelig

Avdelingsdirektør for beredskap og krisehåndtering, Kaare Songstad, i Politidirektoratet sier til VG at en helhetsvurdering av flere vådeskudd og uheldige hendelser der personer har forsøkt å ta fra politifolk våpenet gjør at de nå endrer instruksen. Det har også blitt avfyrt et vådeskudd ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor tidligere i år.

- Vådeskuddene har skjedd når man har vært i ferd med å spenne ned og tømme våpenet. Nå må man tømme våpenet ute i det offentlige rom etter hver gang man har gjennomført en væpnet aksjon. Tidligere har det skjedd bare på starten og slutten av dagen inne på politihuset. Det er uforståelig for meg at dette nå skal skje ute i offentligheten, sier Johnsen.

Midlertidig bevæpning

Det var 21. november i fjor at norsk politi for første gang ble gitt en midlertidig bevæpningsordre. Bakgrunnen var en trusselvurdering fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og det nyopprettede Felles Kontraterrorsenter, som er et samarbeid mellom PST og Etterretningstjenesten. Ordren er fornyet flere ganger, skriver NTB.

På forsiden nå