I tillegg til omfattende forekomst av influensa i befolkningen, har nok økt kapasitet og bruk av laboratoriediagnostikk for luftveissykdom bidratt til høye tall, påpekes det i en rapport FHI la fram torsdag.

Under forrige influensasesong påviste norske laboratorier flere influensatilfeller enn noen gang tidligere, pandemisesongen 2009 medregnet.

Rekordmange testet

Også antallet prøver testet for influensavirus er ny norgesrekord, går det fram av rapporten.

Folkehelseinstituttet slår fast at influensasesongen 2014– 15 var relativt kraftig sammenlignet med utbruddene de siste årene. Det toppet seg i uke åtte i år. Da fikk hele 2,9 prosent av dem som gikk til lege diagnosen influensalignende sykdom.

Fordelt på alder var det gruppen 15-64 år som oftest gikk til legen med influensasymptomer. Det var svært få varsler om influensautbrudd på helseinstitusjoner/sykehjem.

Sporadiske enkelttilfeller av influensa forekom gjennom hele sommeren og høsten 2014, med jevnt økende antall tilfeller fra midten av november. De første influensatilfellene for sesongen ble rapportert fra Østlandet.

Flere ulike virus har vært i omløp. Flertallet av virusene som sirkulerte denne sesongen var godt dekket av den gjeldende vaksinen, skriver FHI.

Må hindre smitte

- Dette er et tall som er basert på alle dem som har vært hos legen og fått diagnosen influensalignende sykdom, sier smittevernoverlege Eli Sagvik i Trondheim kommune. Dette gir oss en indikasjon på influensaaktiviteten, men angir ikke nøyaktig antall influensasyke.

Hun forteller at tendensen hvert år er at fem til ti prosent av befolkningen blir syke i løpet av vintersesongen.

Helsepersonell og risikogruppene er spesielt oppfordret til å ta influensavaksine, for å unngå å bli alvorlig syke eller smitte andre med nedsatt immunforsvar.

- Vi jobber nå med en kampanje i Trondheim kommune hvor målet er å øke antallet som vaksinerer seg av helsepersonell, sier Sagvik.

Smittevernoverlegen legger til at de samtidig ønsker å finne ut hvorfor det er en slik kultur at ikke alle vaksinerer seg.

- Det er viktig at de tar vaksine for å unngå å smitte sine brukere eller pasienter, forklarer hun.

Kan få store følger

I tillegg anbefales husstandsmedlemmer/nærkontakter til svært immunsvekkede pasienter å vaksinere seg. Dette gjelder for eksempel folk med kreft eller som har vært gjennom en transplantasjon.

For både eldre og de som er i risikogruppene kan influensa-infeksjon føre til store problemer.

- Eldre som får influensa kan få varig svekket helse som kan føre til at de ikke lenger klarer seg hjemme, og vi vet at eldre som er vaksinert er mindre utsatt for hjerteinfarkt og hjerneslag enn uvaksinerte, sier Sagvik.

Av risikogruppene gjelder dette eldre over 65 år,  barn og voksne med kroniske sykdommer, diabetes, dårlig immunforsvar, svært alvorlig fedme, andre sykdommer hvor influensa kan gjøre grunnsykdommen verre, og gravide i andre og tredje trimester. I tillegg bør  svinerøktere og veterinærer vaksinere seg.

- De som driver med gris kan smitte grisene dersom de selv får influensa. Da kan man få en virusblanding i dyret som kan føre til utvikling av virus med nye egenskaper. Dette kan i verste fall føre til en ny pandemi, sier Eli Sagvik.

Langt fra målet

Influensa er en relativt harmløs infeksjon for personer med god helse. Men viruset kan være alvorlig for enkelte pasientgrupper som allerede er syke. Det anslås at det hvert år dør 900 personer i Norge som følge av influensa. Likevel er Norge langt fra WHOs mål om 75 prosent vaksinasjonsdekning i risikogruppene for alvorlig influensasykdom.

Tidligere er det anslått at rundt 20 prosent av befolkningen tilhører en risikogruppe. Resultater fra spørreundersøkelser de siste sesongene tyder imidlertid på at andelen personer i risikogruppene er vesentlig høyere, opp mot 30 prosent. Dersom dette er tilfelle vil den maksimale vaksinasjonsdekningen for risikogruppene som helhet være på cirka 25 prosent, går det fram av rapporten.

Forebyggende tiltak

Smittevernoverlege Eli Sagvik kommer med tips for å unngå influensainfeksjon:

- God håndhygiene

- Hostehygiene

- Vask hendene for å unngå dråpesmitte og kontaktsmitte

- Risikogruppene må ta vaksine

- Helsepersonell må ta vaksine

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.