Mats Grimsæth (20) er på seiltur langs norskekysten. Da han var i ferd med å seile inn til Brekstad fikk han en varm velkomst fra et uventet hold.

- Jeg var klar til innseilingen til Brekstad. Da hoppet og svømte delfinen foran båten. Det var helt vilt. Det er noe av det sykeste jeg har sett, sier Grimsæth.

Han løp inn for å hente kameraet for å forevige øyeblikket.

- Det ble mye roping. Delfinen fortsatte å hoppe foran båten. Da vi nærmet oss moloen bestemte vi oss for å seile ut igjen og den fulgte etter. Jeg sto og tviholdte meg i forstaget på båten for å se på den. Det var helt magisk, sier Grimsæth, som er på en seiltur på ett år langs norskekysten.

- En guttedrøm

Nå er det omtrent to måneder siden han han seilte fra Larvik.

- Det har alltid vært en guttedrøm å seile langs kysten av Norge. Det er en av de flotteste kystene i verden og jeg ville se mer av sjølivet, sier 20-åringen.

Han får ikke bare oppleve flott natur på turen, men har også åpnet seilbåten for andre som deler samme drøm. Han tar med seg folk han møter underveis på turen. Så langt har han hatt med åtte fremmede personer.

- Dette er mitt hjem nå og vi bor ganske tett, tettere enn i et kollektiv. Men når man er åpen, møter fremmede uten fordommer og forventninger, så går det veldig bra. Jeg blir kjent med folk på en helt annen måte. Noen har hatt samme drøm som meg om å seile denne turen, andre er personer som jeg har møtt tilfeldig underveis. det er veldig givende, sier Grimsæth.

- Ikke vanlig

Mario Acquarone, biolog og ekspert på sjøpattedyr ved UiT Norges arktiske universitet, har sett bildene av delfinen og sier at det er en vanlig delfin.

- Den kan komme helt opp til Trondheim, men det er ikke så vanlig at den kommer så langt nord, sier Acquarone.

Biologen sier at delfinen vanligvis er flokkdyr.

- Selv om denne var alene, kan det være at den er en del av en flokk i nærheten. Selv om de ikke ser hverandre, så kan de kommunisere med lyd, sier Acquarone.

Delfinene er ikke like sosiale når de er sammen med flokken.

- De oppsøker lettere mennesker eller båter hvis de er alene, sier biologen.

Denne delfinen hoppet foran seilbåten til Mats Grimsæth. Foto: matsgrimseth.com
Mats Grimsæth storkoser seg på seiltur langs norskekysten. Foto: matsgrimseth.com