Stavkirkekopi har kommet hjem til Trøndelag

Sent tirsdag kveld kom en container til Orkanger med skip fra Amerika. Der ligger en 122 år gammel stavkirkekopi bygd i Orkdal.

Stavkirkekopi: Thamspaviljongen ble bygd som ferdighus på Orkanger i 1893 og deretter sendt til USA og verdensutstillingen i Chicago samme år. 

Saken oppdateres.

I 1893 var stavkirkekopien Norges paviljong under verdensutstillingen i Chicago. Med dragehoder, spir og ulike taknivåer, har paviljongen sterke likhetstrekk med en stavkirke.

Bygd som ferdighus

Paviljongen var bygd i Orkdal av Strandheim Brug i moduler som et av historiens første ferdighus. Strandheim var eid av Thamsfamilien og var Norges første ferdighusfabrikk, med eksport til hele verden. Den norske stavkirkekopien ble satt opp til verdensutstillingen. Den er så flyttet to ganger før den nå er kommet hjem igjen. Fra 1935 har den stått i Little Norway som ble lagt ned i 2012 og eiendommene lagt ut for salg.

Arne Asphjell som er talsmann for Prosjekt Heimatt sier det er viktig av flere årsaker at de har fått paviljongen hjem:

Viser industrihistorie

- Først og fremst fordi Strandheim var pioner i ferdighus. Paviljongen er et klenodium og en diamant som viser den tidlige ferdighusproduksjonen, og starten av industrihistorien på Orkanger. Klenodiet viser både dalførets tidlige industri og håndverk og treskjærerkunst.

Thamspaviljongen er det offisielle navnet på byggverket som aldri har vært vigslet som kirke, men bygd til verdensutstillingen. Industrigründeren Christian Thams fikk bygd paviljongen og var selv til stede under åpningen av verdensutstillingen i Chicago.

Nå har Prosjekt Heimatt fått kjøpt tilbake paviljongen, og over helgen starter forberedelsene til å montere den på Orkanger. Da blir alle delene plassert ut i en lagerhall. Der skal det bli gjort tiltrengte reparasjoner og tjærebreing før selve monteringsarbeidet kan starte.

- Blant annet trengs noen av dragene nye tenner, forteller Arne Asphjell Han forteller at Orkdalen har rikelig med dyktige håndverkere som kan utføre reparasjonene.

LES OGSÅ: Studenter i Norges høyeste trebygg

Pengeinnsamling for paviljongen

Totalt regner Prosjekt Heimatt med å bruke fem millioner kroner på å få reist Thamspaviljongen. Orkanger kommune har bevilget to millioner kroner til å få kjøpt paviljongen og få fraktet den hjem. I tillegg er det samlet inn en del penger fra banker og privatpersoner, forteller Asphjell som legger til at pengeinnsamlingen fortsetter.

Han regner med at paviljongen kan brukes som seremonirom for ulike livssynssamfunn og også til andre aktiviteter. Paviljongen er 100 kvadratmeter stor.

LES OGSÅ: Norske stavkirker stadig mer populære

Omreisende paviljong

Thamspaviljongen har en omreisende historie etter at den ble bygd på Orkanger for 122 år siden.

Etter verdensutstillingen ble den solgt til mangemillionæren C.K. Billings, som flyttet den til landstedet sitt i Wisconsin. Landstedet ble overtatt av tyggegummikongen William Wrigley i 1910. I 1935 ble paviljongen flyttet til Little Norway.

LES OGSÅ KRONIKKEN: Fremskritt, folkelykke og havn

På forsiden nå