- Selv om en tiøre her og en tiøre der ikke spiller noen stor rolle, har det en viss effekt for folk. YX-stasjoner skal være konkurransedyktige, og når vi ser at prisene i markedet forandrer seg, følger vi det opp umiddelbart, sier Pål Marius Kummeneje, daglig leder og driver av YX Buvika.

Han har det siste døgnet vært i en heftig priskrig med andre bensinstasjoner i Sør-Trøndelag.

Ned nesten fire kroner

Klokken 18.30 onsdag ble prisene for henholdsvis blyfri 95-bensin og diesel satt til 11,39 og 10,39 kroner i Buvika.

Torsdag morgen var prisene 10,99 og 9,99, noe som på det tidspunktet var 3,67 og 3,55 kroner under listepris.

- Det blir litt som når en gressbrann sprer seg. Erfaringsmessig er det en automatstasjon langs hovedfartsveier som E6 som starter det, sier Kummeneje.

Odd Roar Singstad, markedsansvarlig i Uno-X, bekrefter mistanken til sin kollega i Buvika. På Østre Rosten i Trondheim kunne den ubetjente stasjonen skilte med diesel helt nede i 9,89 torsdag formiddag.

- Det startet med at vi satte ned prisene klokken 14 i går. Smitteeffekten ble veldig stor, og flere enn stasjonene på kun denne siden av byen valgte å følge oss, sier Singstad.

Følger med hverandre

I 15-tiden torsdag vil prisene trolig gå opp igjen.

- Jeg tror nok konkurrentene vil gå opp før den tid, men i tilfelle det ikke skjer har vi folk ute som sjekker markedet.

Noe av strategien for å synliggjøre Uno-X er å tilspisse konkurransen i perioder, og Singstad sier at det vil komme flere priskriger i tiden fremover.

Også Kummeneje følger med på prisjusteringene hos de andre stasjonene. Torsdag ettermiddag vil han skru opp prisen igjen.

- Vi forholder oss til fastsatte makspriser mellom oljeselskapene og departementet, det vi kaller listepriser, og kan ikke ta hvilken som helst høy pris. Listeprisen er drivstoff pluss frakttillegg, så den er litt forskjellig avhengig av hvor du befinner deg i landet.

- Ikke vanlig at det er så heftig

- Vi må forholde oss til retningslinjer, og da lander vi etter hvert på listeprisene. Det er ikke vanlig at det er så heftig som det er nå. Man slåss litt om kundene, og så må man gi seg.

Selv om han er opptatt av å være med når priskrigen først starter, er det viktigste for Kummeneje å holde på kundene i Buvika.

- Vi er den eneste stasjonen i Buvika, og utgjør slik som vi ser det en vesentlig del av infrastrukturen. Det er viktig at vi gjenspeiler markedet som kundene er i til daglig. De skal ikke trenge å dra til Klett eller andre steder for å få rimelig drivstoff.

Uno-X startet priskrigen onsdag ettermiddag. Foto: Asbjørn Losen
Flere dro til Østre Rosten for å benytte seg av tilbudet. Foto: Asbjørn Losen