«Baconfri frokost – verden er gal»

Stortingsrepresentant for Sp i Sør-Trøndelag, Heidi Greni, mener det er en klimabløff at Petter Stordalen innfører baconfri frokoster på hotellene sine.

Senterpartiets stortingsrepresentant, Heidi Greni, har latt seg provosere sterkt av at Petter Stordalen vil unngå pølser og bacon på sine hoteller. 

Saken oppdateres.

Tirsdag kveld la Heidi Greni ut lenke til en artikkel på Hegnar.no der det framgår at Petter Stordalens Comfort-hoteller skal bytte ut bacon og pølse med en frokostmeny blant annet utviklet i samarbeid med sin kone Gunhild Stordalens Eat-konsept. Stortingsrepresentanten fra Haltdalen kommenterte saken på følgende måte på Facebook:

«Baconfri frokost som klimatiltak !?

Verden er gal, og jeg forsøker å unngå Stordalens hoteller i fremtiden.

Siden jeg ikke har privatfly har jeg noen tusen eggogbaconfrokoster til gode på miljøkvoten,» avslutter hun.

- At bacon og pølsefri frokost på Stordalens hoteller skal redde verden er en stor bløff, utdyper Greni overfor Adresseavisen.

Hun ønsker å understreke at hun synes det er bra at det fins tilbud om sunn mat, også vegetarisk mat, på hotellene hans. Men å si at å kutte bacon og pølser er et klimatiltak mener hun er feil.

- Dette blir symbolpolitikk for meg og feil ende å begynne i. Det er latterlig å kutte egg og bacon når de samtidig kjører privatfly og reiser med luksusyacht på ferier. Du får mange baconskiver for det karbonavtrykket. Sammenlignet med Stordalen kan de fleste nordmenn gafle inn på kilovis med bacon, og vil likevel ikke være i nærheten av å slippe ut like mye CO2, sier Greni.

Les også: Stordalen om kona Gunhild: Det går opp og ned

Kjøtt er ikke farlig

- Er du veldig glad i egg og bacon selv?

- De gangene jeg er på hotell liker jeg å kunne spise det, ja. Men også masse frukt og grønt. Kjøtt er ikke farlig. Vi må ikke bli hysteriske. Det er mengden kjøtt det kommer an på.

- Men ekspertene sier jo at det å spise mindre kjøtt, særlig rødt kjøtt, er noe av det viktigste vi som enkeltmennesker kan gjøre i et klimaperspektiv?

- At det skal redde verden, er en stor bløff. Og når det kommer fra noen som drar i luksusyacht og reiser i privatfly, blir det å starte i helt feil ende. Det blir for latterlig. Stordalen har unormalt store CO2-utslipp. Og man må spise litt kjøtt i et balansert kosthold.

- Du sier at du i praksis vil boikotte hotellene hans?

- Jeg sier at jeg vil unngå dem når jeg kan. Ikke fordi jeg er avhengig av bacon, men fordi dette blir for latterlig.

Les også: Få ditt eget klimaregnskap

Verden går fremover

Forfatter og journalist Yngve Ekern har skrevet mye om mat og klima – også på sin egen blogg.

- Er verden gal med baconfri frokoster på Stordalens hoteller?

- Nei, verden går framover da. Reiselivsnæringen i Norge har lite å skryte av i et klimaperspektiv. At Stordalen nå ønsker å gjøre noe med hvilken mat vi får servert, er utmerket. Selv om gjestene har kommet til hotellet i bil eller fly.

- Men er det ikke dobbeltmoral, som Greni påpeker?

- Stordalen driver ikke flyselskap, han driver hotell. At han sørger for at vi kan spise bærekraftig, bør applauderes.

- Men har det noe å si, reelt sett?

- Jeg vet ikke hvor mange serveringer det er snakk om. Men jeg tror det er et stort potensial her. Når til og med UDs julebord blir kjøttfritt, er det flere som bør tenke på kjøttforbruket, mener Ekern.

-Ungdommelig og nytenkende

Adresseavisen har ikke lyktes med å få tak i Petter Stordalen. Til Hegnar.no sier han at konseptet er helt nytt frokostkonsept.

Les også: Stordalen vil huse 5000 flyktninger

- Comfort er et ungdommelig og nytenkende konsept som ønsker å tilpasse seg nye trender og forventninger til morgendagens kunder. Der tenker vi at gjestene vil sette stor pris på en sunn og god start på dagen med nye råvarer og nye løsninger, fortsetter han.

Den nye frokostmenyen er utviklet i samarbeid med Gunhild Stordalens EAT-initiativ, Bama, Tine, Prior og andre.

Petter Stordalen påpeker at EAT er en samarbeidspartner som ikke er involvert i hotelldriften og konseptene til Nordic Choice, men sier at de to deler ambisjonen om å bidra til større bærekraft i det de gjør.

- Fokus på bærekraft gjennomsyrer det vi gjør i Nordic Choice, sier Stordalen.

I samarbeid med Gunhild Stordalens Eat har Petter Stordalen utviklet et nytt og bærekraftig frokostkonsept. Uten pølser og bacon. 

I samarbeid med Gunhild Stordalens Eat har Petter Stordalen utviklet et nytt og bærekraftig frokostkonsept. Uten pølser og bacon. 

På forsiden nå