Bondelagsleder Lars Morten Rosmo reagerer kraftig på at landbruks - og matminister Sylvi Listhaug i dagens VG sier det er veldig bra med konkurransen på dagligvarepriser vi ser nå. Listhaug mener de svært lave prisene  gjør det mulig for folk som ikke har så god råd å skaffe seg litt ektra julekos.

- Harry Potter-generasjon

Dette fikk Rosmo til å legge ut følgende på sin Facebook-side lørdag formiddag:

«En matminister til søppelmatens fremme? Tida har gått fra landbruksministeren for lenge siden. Det kommer en ung og viljesterk generasjon som vil ha lokal kvalitetsmat og mange av dem vil bli bønder. Selv i favorittlandet til Listhaug, USA, krever «Harry Potter generasjonen» kvalitetsmat i butikkene. En priskrig der vi ikke betaler hva det koster å produsere sunn og trygg mat fremmer produksjonen av søppelmat!».

- Groteskt

Nestleder i Senterpartiet, Ola Borten Moe, kommenterer Listhaugs uttalelser slik:

- Konkurranse på mathandel er bra. Men groteskt at årets viktigste måltid skal være nesten gratis. God kvalitetsmat skal koste. Listhaug er som vanlig ikke på lag med norske matprodusenter. Hun industrialiserer matproduksjonen i en tid hvor vi trenger det motsatte, skriver Borten Moe i en SMS til Adresseavisen.

- Viser makta

Lederen i Sør-Trøndelag Bondelag, Lars Morten Rosmo, sier at han ble forbauset da han leste hva landbruksministeren mente om priskrigen:

- Jeg trodde Listhaug ønsket en sunn konkurranse, ikke at det skal gis bort mat som ikke er i nærheten av å reflektere produksjonskostnadene. Dette viser at makta i matkjeden er så skjevfordelt at maten nesten gis bort for å sikre seg de mest ubevisste kundene. Listhaug sier det er kjedene som taper på dette, men hun vet veldig godt at et slikt prispress reflekteres nedover i kjeden til meg som bonde. Til slutt er det jeg som taper, fastslår Rosmo.

Ingen reell konkurranse

Han mener at priskrigen - og at Listhaug hyller den - fører til at «søppelmat» til slutt blir resultatet.

- Priskrig fører til at det sluttes å produsere kvalitet. Se til USA og England: Billig, billig, billig har gitt søppelmat i lang tid. Antibiotika og veksthormoner brukes for at bøndene skal klare å produsere mest mulig, billigst mulig. I Norge ønsker vi kvalitet på maten, men når landbruksministeren står fram slik, taler hun verken forbrukernes eller bøndenes sak.

- Listhaug viser til at lave priser fører til at de med dårlig råd også kan kjøpe denne maten?

- Den norske matmodellen er slik at deler av maten betales over skatteseddelen, slik at det kan produseres kvalitetsmat til en pris alle kan ha råd til. Listhaug forfekter det motsatte: De som tjener minst ender opp med søppelmaten, slik de gjør i USA og England.

- Men er det realistisk at en slik priskrig fører til det du kaller søppelmat i Norge?

- Ja. Vi lever ikke i vår egen, lille verden. I Europa selges mat med tap år etter år. I Sverige ber bøndene om reduserte kvalitetskrav, og det er alltid noen som er villig til å produsere søppelmat. Det vi ser nå er ingen reell konkurranse, det er matkjedene som bruker makta si for å tjene mest mulig penger, mener lederen i Sør-Trøndelag Bondelag, Lars Morten Rosmo.

- Konkurranse på mathandel er bra. Men groteskt at årets viktigste måltid skal være nesten gratis, sier Ola Borten Moe. Foto: Håvard Haugseth Jensen