Rissa + Leksvik = Indre Fosen

- Et godt og samlende navn, mener ordførerne.

Enige: Politikerne i Rissa og Leksvik bekreftet i dag ønsket om å slå seg sammen. I midten sitter Rissa-ordfører Ove Vollan og Leksvik-ordfører Steinar Saghaug. Til høyre: Leksvik-rådmann Kai Terje Dretvik og til venstre Rissa-rådmann Vigdis Bolås.  Foto: dan ågren

Saken oppdateres.

I dag stemte kommunestyrene i Rissa og Leksvik for nytt navn på den sammenslåtte kommunen. Det ble Indre Fosen. Forslagene som lå på bordet før avstemmingen begynte, var Rein, Fosen, Søndre Fosen og Indre Fosen.

- Det er et godt og samlende navn. Jeg er veldig fornøyd, sier Rissa-ordfører Ove Vollan (H) til Adresseavisen.

- Navnet beskriver godt hvor vi ligger, sier Leksvik-ordfører Steinar Saghaug.

Vedtok sammenslåing

Tidligere i dag stemte kommunestyret i Leksvik for å slå seg sammen med Rissa fra 2018. Sammenslåingen ble vedtatt med 16 mot 9 stemmer.

- Det gjenspeiler folkeavstemmingen. Det har vært betenkeligheter. Men det var en god og saklig debatt i kommunestyret, og jeg synes vi lever godt med et slikt vedtak, sier Saghaug.

I folkeavstemmingen i høst stemte halvparten av innbyggerne for, mens den andre halvparten stemte imot.

- Kritikerne mener dere ødelegger Leksvik?

- Det har vi ikke gjort. Vi må se fremover, kanskje 20 til 30 år. Vi bygger en kommune for fremtiden, sier Saghaug.

- En stor dag

Ove Vollan i Rissa er enig:

- Det som har skjedd i dag, er fantastisk bra. Dette er noe vi har jobbet for å få til i flere år. Det er en stor dag for oss, sier Vollan.

Han har tro på at den nye kommunen Indre Fosen vil gi innbyggerne bedre tjenester.

- Vi får til mer samlet enn det vi gjør hver for oss, sier Vollan.

- Historisk dag

Alf-Petter Tenfjord leder Fylkesmannen i Sør-Trøndelag sitt arbeid rundt kommunesammenslåing. Han var på Fosen mandag sammen med konstituert fylkesmann Brit Skjelbred.

- Det er en historisk dag når to kommuner sier de skal gå sammen, sier Tenfjord.

Det litt spesielle med denne sammenslåingen er at kommunene ligger i hvert sitt trøndelagsfylke. Kommunene vil at søknaden deres skal behandles etter at det blir bestemt hvorvidt det blir ett felles trøndelagsfylke. Det avgjøres i fylkestingene i april.

- Dersom fylkestingene ikke ønsker et felles trøndelagsfylke, må Rissa og Leksvik gå en ny runde på hvor de eventuelt vil høre hjemme. Hvis de ikke blir enige om det, så må de eventuelt trekke søknaden.

Reiser til Oslo tirsdag

Tirsdag blir det tur til Oslo for fosningene: Sammen med fylkesmennene drar ordførere, varaordførere og representanter fra opposisjonen for å møte kommunalminister Jan Tore Sanner på hans kontor.

Mandag kveld avsluttet de to kommunestyrene den svært lange møtedagen med en felles lutefiskmiddag.

26 stemmer for Indre Fosen

Avstemningen om navnet foregikk skriftlig, og etter første omgang forsvant forslaget Søndre Fosen. Etter en ny stemmerunde, ble også navnet Fosen utelukket.

Til slutt sto det mellom Indre Fosen og Rein. 26 stemte for Indre Fosen, mens 22 stemte for Rein, viser Fosna-Folkets livesending fra opptellingen.

Samlet fra 2018: Hvis alt går etter planen, blir dette den nye kommunen Indre Fosen. 

Samlet fra 2018: Hvis alt går etter planen, blir dette den nye kommunen Indre Fosen. 

Stormøte: De to kommunestyrene møttes mandag både hver for seg og samlet. Mandag kveld feirer de med felles lutefiskmiddag. 
        
            (Foto: dan ågren)

Stormøte: De to kommunestyrene møttes mandag både hver for seg og samlet. Mandag kveld feirer de med felles lutefiskmiddag.  Foto: dan ågren

På forsiden nå