Julaften i 1995: Den tidligere landslagsløperen i langrenn, Ove Aunli, befinner seg på toppen av Tyskstien ved Kyrksæterøra i Hemne. Han tenner noen fakler langs de siste meterne av den stupbratte stien opp Kjørsefjellet. Flammene kan ses fra store deler av sentrum. Aunli vet det ikke selv, men en ny tradisjon ser bokstavelig talt dagens lys i den lille kommunen i Sør-Trøndelag.

- Det startet med at jeg og en kamerat, Ola Bertelsen, tente bål på toppen av fjellet, under en jakttur året før. Etterpå var det noen som sa de hadde sett lyset fra bålet, og at det var så fint. Jeg tenkte at dette må det da gå an å utvide litt. Det startet med noen få fakler julaften for 20 år siden. Så ble det bare mer og mer, forteller Aunli.

Tradisjonen utvides

Fakler gikk over til parafinlykter. Julaften ble til både romjula, nyttårsaften og de fire søndagene i advent. Til slutt var lystenningen opp fjellsida i Hemne blitt en årlig tradisjon for hele bygda.

- Jeg er veldig glad for at tradisjonen har blitt ført videre av yngre krefter. Vi var tre som holdt på en stund, men ingen av oss er med i dag. At det var jeg startet dette, har jeg ikke tenkt så mye på. Men det er veldig fint at noen har tatt det videre og utvidet enda mer, sier Aunli.

Ekstra innsats i 2000

En av dem som var med på å etablere og utvide tradisjonen sammen med Aunli, var Jan Holm. Han synes det er moro å ha vært med og startet opp en tradisjon.

- Folk gleder seg hvert år og lurer på om det blir lys i år også. Jeg husker også i 2000, da vi markerte det enda mer med å skrive 2000 med lys oppe i fjellsida, mimrer Holm.

Men det var ikke bare fakler de nøyde seg med, da det nye millenniet skulle markeres.

- Dét var det mye jobb med! Vi fikk fraktet opp både aggregat, lyspærer og materialer som vi bygde tallene av. Det ble godt synlig fra hele sentrum, forteller Aunli.

Tunge sekker

Julaften 2015 var ikke noe unntak for lystenninga. 100 lykter og 300 fakler lyste opp stien, da jula ble ringt inn torsdag kveld. Men selv har både Holm og Aunli gitt seg for lenge siden.

I dag er det Arild Alstad, Asbjørn Ohren og Olaf Sundberg som holder tradisjonen i hevd i Hemne. Førstnevnte tok over ansvaret for lystenninga for omkring fem år siden, og har ikke akkurat trappet ned.

- Søndagene i advent og i romjula tenner vi 92 lykter og 100 fakler. Men julaften og nyttårsaften tredobler vi antallet fakler. Det er tunge turer når vi tar 100 fakler hver i sekken og legger i vei opp fjellsida, forteller Alstad som bruker tradisjonen som trening.

Legger opp jula etter lystenninga

Men hver tur opp fjellsida tar mellom to og to og en halv time. Det fører til logistikkutfordringer midt i julefeiringa.

- Vi legger opp familieselskapene etter tradisjonen. Men det er god trim, og så gjør man jo noe for fellesskapet og bygda, sier Alstad

Og for dem som lurer på om det blir lys også i årene som kommer, så er det ingen grunn til å frykte at tradisjonen forsvinner, skal man tro Alstad.

- Vi har ingen planer om å gi oss. Men det hadde vært artig om vi ble litt flere til å dele på jobben, sier Alstad.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Tidligere landslagsløper i langrenn, Ove Aunli, startet det som ble en juletradisjon i Hemne. Foto: Morten Antonsen
Stien opp Kjørsefjellet er bratt. Å bære opp hundrevis av fakler er litt av ei treningsøkt. Foto: Arild Alstad
Asbjørn Ohren er en av dem som holder tradisjonen i hevd i dag. Foto: Arild Alstad
Lykter og fakler tennes oppover fjellsida. Foto: Arild Alstad
Nyttårsaften markeres både med ekstra fakler og fyrverkeri. Foto: Arild Alstad