Etter en nyttårsaften preget av mye vind og lite snø sitter mange igjen med ubrukt fyrverkeri. Og når det ikke kan brukes på vanlig vis, må det destrueres.

- Eksplosiver som folk har kjøpt selv er de ansvarlige for, og da må de bekoste destruksjonen selv, sier operasjonsleder Ebbe Kimo ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

LES OGSÅ: Røkkes fyrverkeri vakte oppsikt i Oppdal

Anbefaler å kontakte forhandler

Men å desturere fyrverkeri er ikke noe hvem som helst kan gjøre. Politiet henviser til Direktoratet for samfunssikkerhet og beredskap (DSB) og forskrift om håndtering av eksplosjonsfarlig stoff.

- Jeg vil anbefale folk å ta kontakt med forhandleren de har kjøpt av. Slik jeg tolker forskriften er forhandler pliktig til å ta i mot til destruksjon, sier Kimo.

LES OGSÅ: Ekstremt farlig å sende opp fyrverkeri nyttårsaften

Om dette ikke skulle være noe alternativ er det også mulig å lagre opptil 5 kilo fyrverkeri, så lenge det blir gjort på en forsvarlig måte.

- Det må lagres på en slik måte at det ikke tar lett fyr og avfyrer. Det er retningslinjer for dette som folk kan finne hvis de går inn og søker på forskriften. DSB har veldig gode nettsider, sier operasjonslederen.

LES OGSÅ: Brannvesenet fikk melding om flere titalls små branner

Ikke kostnadsfritt

Selv om forhandlerene har plikt til å ta inn fyrverkeriet, vil det ikke nødvendigvis bli kostnadsfritt for den som har kjøpt eksplosivene.  Forskriften sier at produsenter, importører og forhandlere kan kreve betaling for omkostningene forbundet med denne plikten. Politiet sier de heller ikke kan ta ansvar for dette.

- Når vi kommer over eierløse eksplosiver har vi privatfolk som er utdannet for å destruere slikt, men de skal jo ha betalt. Folk kan ikke levere fyrverkeriet på lensmannskontor og forvente at politiet destruerer det gratis, sier Kimo.

LES OGSÅ: Midnattsfyrverkeri avlyst

Ønsker at folk leverer tilbake

Også brannvesenet oppfordrer folk til å ta kontakt med utsalgsstedene.

- Mange utsalgssteder har telt, men alle slike telt skal være knyttet opp mot utsalgsstedet, sier Ole Anders Holmvaag i Sør-Trøndelag brann- og redningstjeneste.

Han sier de har gjennomført kontroll under salgsperioden, og at alle teltene skal være skiltet. Dersom folk ikke ønsker å levere det tilbake oppfordrer han til sikker lagring.

- Vi ønsker helst at folk skal levere det tilbake, men hvis det blir en urimelig ulempe kan jo lagring være et alternativ. Det bør helst ikke lagres på loft eller i kjeller. Ting som brenner i kjelleren kan i verste fall løfte huset av grunnmuren, sier Holmvaag.