Slik markeres det at NTNU er landets største universitet

Når studenter og ansatte ved NTNU mandag møtes til første arbeidsdag i 2016, tilhører de Norges største universitet.

NTNU-rektor Gunnar Bovim og kommunikasjonssjef Christian Fossen ved NTNU hadde søndag kveld generalprøve før dagens fusjonsmarkering for nye, store NTNU - landets største universitet.  Foto: Rune Petter Ness

Saken oppdateres.

Inngangen til den nye epoken markeres med samsending mellom Trondheim, Gjøvik og Ålesund mandag 4. januar.

- At vi blir størst er en bivirkning av sammenslåingen. Vi ville blitt landets største universitet om vi bare hadde gått sammen med Høgskolen i Sør-Trøndelag også. Men det er de faglige synergiene som er viktig for oss og grunnen til at vi gjør dette, sier NTNU-rektor Gunnar Bovim.

Generalprøve søndag kveld

39 000 studenter og over 6700 ansatte er fra 1. januar del av nye NTNU etter fusjonen med høgskolene i Sør-Trøndelag, Gjøvik og Ålesund.

- Det er spennende med mange flotte, nye kollegaer. Vi må markere at vi nå har en annen virkelighet med nye muligheter, samtidig som at ansatte og studenter kan «keep up the good work», altså oppleve kontinuitet i det gode arbeidet de gjør, sier Bovim.

Søndag kveld var han på plass i kameralyset med trådløs mikrofon festet til kinnet for generalprøve på mandagens markering. For med fusjon av fire institusjoner i tre byer, blir løsningen tv-overføring.

Les også: Nå er NTNU Norges største universitet

Unik tverrfaglighet

Trond Giske, leder for kirke-, utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, er blant dem som er med i markeringen med en videohilsen. Han sier til Adresseavisen at fusjonen gir NTNU en unik kombinasjon av kompetansemiljø.

- NTNU vil nå både ha bredde innen teknologiske fag, samfunnskunnskap og humanistiske fag sammen med sterke profesjonsstudier. Utdanning som skal skape vårt fremtidige næringsliv og velferd, sier Giske.

- Verdiskapning basert på det tverrfaglighet med høyteknologi og forståelse for det samfunnsmessige, blir viktig for oss. Menneske som møter maskinene, for å si det sånn, er kompetanse NTNU kan levere, sier Giske.

Les kommentaren: Med nye ideer skal landet bygges

Les kronikken: Et historisk sterkt NTNU gjør regionen mer attraktiv

Isaksen til Gjøvik

I Trondheim er markeringen lagt til vrimleområdet, også kjent som «Virimla», ved Handelshøyskolen (tidligere Trondheim Økonomiske Høyskole, så Høgskolen i Sør-Trøndelag, nå NTNU).

- Ettersom kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen skal i regjeringskonferanse på Sundvollen klokken 12, passet det best for ham å delta i markeringen og sendingen fra Gjøvik. I tillegg får vi høre video-hilsener fra både statsminister Erna Solberg, utdanningskomitéleder Trond Giske, LO-leder Gerd Kristiansen og administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund, sier rådgiver Stein Mortensholm i arrangements- og kommunikasjonsavdelingen ved NTNU.

Les også: Ministeren hilser nye NTNU med Frank Sinatra

Gjester i alle byene

Ansatte og studenter blir sentral i markeringen. Ellers ser gjestelisten slik ut:

 • I Trondheim er ordfører Rita Ottervik blant gjestene sammen med rektor Gunnar Bovim.
 • I Gjøvik er kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen med ordfører, stortingsrepresentanter, viserektor Jørn Wroldsen og næringsklyngen.
 • I Ålesund er statssekretær Bjørn Haugstad fra Kunnskapsdepartementet sammen med ordfører, viserektor Marianne Synnes og representanter fra næringslivet.

Næringsaktører invitert

I Trondheim blir det også gjester fra privat og offentlig arbeidsliv i regionen som skal svare på hvilke forventninger de har til nye NTNU.

- Denne fusjonen har mye å si for mange i det norske samfunnet hvor NTNU henter sitt oppdrag. Markeringen blir en flott måte for oss å vise hvor vi er på kartet og diskutere hvordan vi skal jobbe best mulig, sier Mortensholm.

Hele sendingen, hilsningene og diskusjonene kan ses fra mandag klokken 10.00 på www.NTNU.no/2016.

Les også: Merete Kvidal skal lede NTNUs campussamling

Trond Giske 
    
      (Foto: Therese Alice Sanne)

Trond Giske  Foto: Therese Alice Sanne

På forsiden nå