Den siktede mannen fra Fosen var den første som ble pågrepet i den omfattende overgrepsbildesaken i Sør-Trøndelag. Opprullingen av sakskomplekset startet etter at 48-åringen ble pågrepet og varetektsfengslet i april i fjor. Saken kom fra Kripos. Etterforskerne ransaket hjemme hos mannen og gjorde et stort beslag av overgrepsbilder og -filmer av barn.

Les flere saker om overgrepsbildesaken her

Gikk ikke gjennom alle bildene

Politiet i Sør-Trøndelag karakteriserte tidlig Fosen-saken som den største overgrepsbildesaken de noen gang har hatt. Etterforskningsleder Roy Hoøen ved Fosen lensmannsdistrikt opplyste i fjor sommer at beslaget inneholdt millioner av bilder og tusenvis av filmer.

- Når vi jobbet med denne saken, dro vi samtidig opp tre-fire nye saker. Derfor hadde vi ikke kapasitet til å gå gjennom alle bildene i beslaget fra den siktede. Derfor besluttet vi å stanse på rundt 400 000 bilder, sier Hoøen.

48-åringen er derfor siktet for å ha oppbevart over 400 000 overgrepsbilder av barn og over 5000 overgrepsvideoer. Fosningen har også delt noe av overgrepsmaterialet i forbindelse med chatting, ifølge politiet. Politiadvokat Jørgen Aunet, som skal aktorere saken i Fosen tingrett i dag, har tidligere opplyst at noe av det straffbare materialet dokumenterer overgrep mot barn helt ned i spedbarnsalder.

Mener klienten må ha større strafferabatt

Mannen har lagt kortene på bordet og har samarbeidet med politiet. Dagens rettssak i Fosen tingrett går derfor som tilståelsessak. Strafferammen for brudd på straffelovens 204a er tre års fengsel. Advokat Tone Skålevik, som forsvarer fosningen, opplyser at påtalemyndighetens straffeforslag i saken er to år og tre måneders fengsel - da er strafferabatt for tilståelsen hans trukket fra.

- Jeg mener han burde hatt litt større strafferabatt enn politiet har foreslått, men det vil bli opp til retten å avgjøre dette, sier forsvareren.

Beslaget gjort hos 48-åringen er stort i norsk sammenheng, men ikke det største. I mars i fjor ble en mann (34) fra Stord dømt til to års fengsel i det som trolig er den største overgrepsbildesaken som er behandlet i rettsapparatet til nå. Mannen var i besittelse av minst 600 000 overgrepsbilder og 9000 filmer, går det frem av dommen fra Sunnhordland tingrett. Mannen anket og Gulating lagmannsrett ga mannen en mildere dom i august - ett år og åtte måneders fengsel.

Når den siktede møter i Fosen tingrett klokken 9.30 i dag, vil han avgi en forklaring for sorenskriver Marit Holand. Dommen fra Gulating vil trolig bli et tema når aktor og forsvarer holder sine prosedyrer på slutten av dagen.

Ni siktet i Trøndelag

Trøndelag politidistrikt etterforsker fortsatt overgrepsbildesaken for fullt, men gjorde før jul opp status:

- Etter et halvt år med etterforskning, ser vi konturene av et nettverk. Flere av de siktede, både de som er i Sør-Trøndelag og andre steder i landet, har kommunisert med hverandre på nettet, sa politiadvokat Marianne Høyer til Adresseavisen.

I Trøndelag er totalt ni personer pågrepet og siktet i saken. I tillegg har 19 andre politidistrikter fått saker fra Sør-Trøndelag politidistrikt. Etterforskningen har også medført at flere saker er sendt til utlandet - totalt 52. Kripos bistår med å koordinere sakene med utenlandske myndigheter.