Overgrepsbildesaken i retten:

Vil ha fosning straffet til fengsel i to år og tre måneder

I dag starter den første rettssaken i overgrepsbildesaken. Påtalemyndigheten ber om to år og tre måneders fengsel for 48-åringen som oppbevarte over 400 000 overgrepsbilder og 5000 videoer.

Rettssak etter beslag av overgrepsmateriale: Den første som ble pågrepet i den omfattende bildeovergrepssaken i Trøndelag, må møte i retten i dag. Den siktede 48-åringen fra Fosen erkjenner straffskyld. Roy Hoøen er etterforskningsleder for saken.  Foto: Therese Alice Sanne

Saken oppdateres.

Den siktede mannen fra Fosen var den første som ble pågrepet i den omfattende overgrepsbildesaken i Sør-Trøndelag. Opprullingen av sakskomplekset startet etter at 48-åringen ble pågrepet og varetektsfengslet i april i fjor. Saken kom fra Kripos. Etterforskerne ransaket hjemme hos mannen og gjorde et stort beslag av overgrepsbilder og -filmer av barn.

Les flere saker om overgrepsbildesaken her

Gikk ikke gjennom alle bildene

Politiet i Sør-Trøndelag karakteriserte tidlig Fosen-saken som den største overgrepsbildesaken de noen gang har hatt. Etterforskningsleder Roy Hoøen ved Fosen lensmannsdistrikt opplyste i fjor sommer at beslaget inneholdt millioner av bilder og tusenvis av filmer.

- Når vi jobbet med denne saken, dro vi samtidig opp tre-fire nye saker. Derfor hadde vi ikke kapasitet til å gå gjennom alle bildene i beslaget fra den siktede. Derfor besluttet vi å stanse på rundt 400 000 bilder, sier Hoøen.

48-åringen er derfor siktet for å ha oppbevart over 400 000 overgrepsbilder av barn og over 5000 overgrepsvideoer. Fosningen har også delt noe av overgrepsmaterialet i forbindelse med chatting, ifølge politiet. Politiadvokat Jørgen Aunet, som skal aktorere saken i Fosen tingrett i dag, har tidligere opplyst at noe av det straffbare materialet dokumenterer overgrep mot barn helt ned i spedbarnsalder.

LES OGSÅ: Lærer chattet om overgrep mot eget barn

LES OGSÅ: Har avdekket den største overgrepsbildesaken i Sør-Trøndelag noensinne

Mener klienten må ha større strafferabatt

Mannen har lagt kortene på bordet og har samarbeidet med politiet. Dagens rettssak i Fosen tingrett går derfor som tilståelsessak. Strafferammen for brudd på straffelovens 204a er tre års fengsel. Advokat Tone Skålevik, som forsvarer fosningen, opplyser at påtalemyndighetens straffeforslag i saken er to år og tre måneders fengsel - da er strafferabatt for tilståelsen hans trukket fra.

- Jeg mener han burde hatt litt større strafferabatt enn politiet har foreslått, men det vil bli opp til retten å avgjøre dette, sier forsvareren.

Beslaget gjort hos 48-åringen er stort i norsk sammenheng, men ikke det største. I mars i fjor ble en mann (34) fra Stord dømt til to års fengsel i det som trolig er den største overgrepsbildesaken som er behandlet i rettsapparatet til nå. Mannen var i besittelse av minst 600 000 overgrepsbilder og 9000 filmer, går det frem av dommen fra Sunnhordland tingrett. Mannen anket og Gulating lagmannsrett ga mannen en mildere dom i august - ett år og åtte måneders fengsel.

Når den siktede møter i Fosen tingrett klokken 9.30 i dag, vil han avgi en forklaring for sorenskriver Marit Holand. Dommen fra Gulating vil trolig bli et tema når aktor og forsvarer holder sine prosedyrer på slutten av dagen.

LES OGSÅ: Barneovergripere slipper å sitte varetektsfengslet

Ni siktet i Trøndelag

Trøndelag politidistrikt etterforsker fortsatt overgrepsbildesaken for fullt, men gjorde før jul opp status:

- Etter et halvt år med etterforskning, ser vi konturene av et nettverk. Flere av de siktede, både de som er i Sør-Trøndelag og andre steder i landet, har kommunisert med hverandre på nettet, sa politiadvokat Marianne Høyer til Adresseavisen.

I Trøndelag er totalt ni personer pågrepet og siktet i saken. I tillegg har 19 andre politidistrikter fått saker fra Sør-Trøndelag politidistrikt. Etterforskningen har også medført at flere saker er sendt til utlandet - totalt 52. Kripos bistår med å koordinere sakene med utenlandske myndigheter.

Her er de ni siktede i overgrepsbildesaken

Siktet 1: Mann (48) fra Fosen. Han var varetektsfengslet fra april til juni. Straffesaken mot ham starter torsdag i Fosen tingrett. Han var den første pågrepne i sakskomplekset.

  • Siktet 2: Mann (27) fra Trondheim. Han var varetektsfengslet fra mai til juni. Saken er snart ferdig etterforsket.
  • Siktet 3: Mann (39) fra Trondheim. Han var varetektsfengslet 14 dager i juni. Saken er snart ferdig etterforsket.
  • Siktet 4: Mann (54) fra en kommune utenfor Trondheim. Han er også siktet for faktiske overgrep. Han var varetektsfengslet fra juli til august. Saken er snart ferdig etterforsket. Mannen har barn.
  • Siktet 5: Mann (41) fra Nord-Trøndelag. Politiet etterforsker faktiske overgrep. Han var varetektsfengslet fra august til september. Saken er snart ferdig etterforsket. Han bor med familie og barn.
  • Siktet 6: Mann (37) fra Trondheim. Politiet etterforsker faktiske overgrep. Han var varetektsfengslet to uker i juni. Saken er fremdeles under etterforskning. Han har barn.
  • Siktet 7: Mann (50) fra Trondheim. Han er siktet for faktiske overgrep. Han var varetektsfengslet fra juni til august. Saken er fremdeles under etterforskning. Bor med familie og barn. Han har drevet med oppfølging av barn i forbindelse med fritidsaktivitet.
  • Siktet 8: Mann (34) fra en kommune utenfor Trondheim. Han blir etterforsket for faktiske overgrep. Var varetektsfengslet fra juli til august. Han bor med familie og barn. Han har en jobb hvor han omgås barn.
  • Siktet 9: Mann (41) fra Fosen. Han er siktet for faktiske overgrep. Mannen ble pågrepet i november, og varetektsfengslet. Er nå løslatt. Han bor med familie med barn.
På forsiden nå