Fra fredag morgen til mandag kveld stenges Fylkesveg 714 på Hitra på grunn av anleggsarbeid ved Lakselv bru. Omkjøringsvegen via Kvenvær er ikke egnet for tungtransport, noe som blant annet vil ramme laksenæringen.

Kolonnekjøring

Nå har Statens vegvesen organisert kolonnekjøring med følgebil på Fylkesveg 713 mellom Forsnes og Kvenvær slik at også tungtrafikken kan gå noenlunde som normalt.

- Fra fredag morgen vil det stå vakter fra Mesta på begge ender av den verste strekningen. Her vil tungtransporten samles opp og ledes av en følgebil, sier prosjektleder Andreas Tessem i Statens vegvesen.

De har også økt tillatt vekt på Fylkesveg 713 midlertidig.

- Vegen tåler i utgangspunktet ikke store laksetrailere, men nå er det tele i jorda så vi mener det skal gå bra, sier Tessem.

Tar hensyn til laksenæringa

Han mener samarbeidet med laksenæringa har vært bra i en situasjon der alternativet var full stans i transporten.

- Anleggsarbeidet som nå stenger Fylkesveg 714 skulle egentlig utføres før jul. Da utsatte vi det etter ønske fra laksenæringa. Vi ønsker jo at arbeidet skal være til minst mulig bry, sier Tessem.

Les også: Åpner sjøveien for laksetransport (pluss)

Ordningen med kolonnekjøring ble avklart først mandag denne uka. Lakseprodusentene har imidlertid forberedt seg på stengt veg.

- Vi har økt produksjonen i forkant med 250 – 300 tonn for å slippe slakting av laks på fredag. Mandag slakter vi som normalt, og blir med på den oppsatte kolonnekjøringen med følgebil rundt Hitra. Det blir lengre vei og noe venting for transportørene, men dette skal nok gå smertefritt, forteller Simon Søbstad, leder ved planleggingsavdelingen ved laksefabrikken Innovamar på Frøya.

Vil ikke kjøre i kolonne

Ved Lerøy Midt har de også forberedt seg på stengt veg. De vil ikke benytte seg av tilbudet om kolonnekjøring.

- På mandag og fredag stopper vi produksjonen, så da blir det 20 vogntog mindre som må bruke omkjøringen via Fylkesveg 713. Vegen er smal og dårlig. Det blir problematisk nok for de som er nødt til kjøre der i denne perioden, tror produksjonsdirektør Frode Arntsen, ved Lerøy Midt.

Økonomisk vil ikke bedriften tape stort på vegstenginga.

- Vi øker produksjonen i for- og etterkant av stenginga, så det blir noen ekstra utgifter til overtidsbruk. Vi setter også opp en del båttransport slik at de arbeiderne med lengst arbeidsveg kommer seg til og fra jobb på rimelig tid, forteller Arntsen.

Det er vegarbeid her ved Lakselv bru på Hitra som gjør at fylkesvegen blir steng i fire dager. Foto: Jens P. Søraa
Lakseprodusentene har forberedt seg på at vegen blir stengt, forteller Frode Arntsen ved Lerøy Midt. Foto: Jens P. Søraa