Therese og Ida jubler  - nå blir det «kirkebryllup» likevel

- Hva er det du sier, er det sant? Får vi virkelig låne kirka?

Nå kan Therese Karrestad (23) og Ida Bjørshoel (24) juble - de får akkurat det bryllupet de ønsker seg.   Foto: Ludvig Killingberg

Saken oppdateres.

Hun blir litt satt ut, Therese Karrestad (23). Kan ikke riktig tro det er sant når Adresseavisen gir henne gladnyheten. Men vi har det fra biskopen i Nidaros. Det er nesten høyeste hold i slike saker.

Therese Karrestad og samboer Ida Bjørshoel (24) har planlagt bryllup i halvannet år nå. Men var heller mismodige da Adresseavisen snakket med dem onsdag ettermiddag.

- Vi har planlagt borgerlig vielse på Tinghuset i Trondheim, og vi ønsket også å kunne gå opp midtgangen i Oppdal kirke med brudekjoler, brudemarsj og alt som hører til. Men etter en mailutveksling med soknepresten i Oppdal, skjønte vi at det kom til å bli vanskelig. Han sa nei til å gi oss forbønn, forteller Therese.

LES OGSÅ: Alle skal ha rett til å gifte seg i kirken

LES OGSÅ: Rapport: – Kirkevalget ikke dominert av «kirkefremmede»

Mot homofile ekteskap

Sokneprest Arne Aspeland i Oppdal kirke er mot homofile ekteskap, og har følgelig sagt nei til å gi paret forbønn.

Etter dagens ordning kan den enkelte prest ut fra sitt eget «pastorale skjønn» gi homofile som er borgerlig viet, en forbønn for å gi det nygifte paret en himmel over ekteskapet.

Vil stemme mot

- Heldigvis fikk vi kontakt med en annen prest. Han fortalte oss at det er mulig å leie kirka i Oppdal, og sette inn en prest som gir forbønn i stedet. Han har hatt kontaken med kirkekontoret for oss.

Etter fire måneder hadde paret fortsatt ikke fått svar fra kirkekontoret.

Sokneprest Aspeland sier til Opdalingen.no, som først omtalte saken, at den lange saksbehandlingstiden skyldes valg av nytt kirkeråd og juleferie. Han mener dette er en sak for menighetsrådet, og avviser at han trenerer avgjørelsen slik at paret må finne en annen kirke.

- Jeg vil ikke stille meg i veien eller motsette meg forbønn, men blir det avstemming vil jeg stemme mot å leie ut kirka, sier Aspeland. 

Ingen smidighet

Inge Torset, som er kirkefagleder i Nidaros bispedømme, mener forespørselen fra det lesbiske paret kunne vært behandlet smidigere. Han påpeker også at alle kirkens medlemmer skal ha tilgang til kirka.

- Det er ikke slik at en sokneprest eier sin kirke, sier Torset. Og spørsmål om utleie kunne vært avgjort i administrasjonen, på samme måte som man behandler spørsmål om forbønn for heterofile par som har giftet seg borgerlig.

LES OGSÅ: Og så var det kirken

Fra fortvilelse til jubel

Therese og Ida så mørkt på utviklingen, og ble frustrerte over uvissheten.

- Vi har bestilt festlokale til 6. august, men vet ikke hvordan det blir ennå. Dersom vi ikke får låne kirka, må vi organisere transport og kjøre i flere timer for å få med «kirkevielsen». Det blir både dyrt og upraktisk, sier Therese.

Så kommer altså gladmeldingen i dag, fra biskop Tor Singsaas.

- Jeg kan fortelle deg at arbeidsutvalget i menighetsrådet har innstilt på å leie ut kirka til det lesbiske paret. Det synes jeg er meget klokt og veldig gledelig, sier biskop Tor Singsaas, ikke minst i forhold til enstemmig vedtak på både bispemøtet og i kirkerådet, der vi nå går inn for at alle - uansett kjønn - skal få gifte seg i sin lokale kirke.

Ifølge biskopen valgte Oppdal nytt menighetsråd  i oktober, og i den forbindelse har man vært nødt til å bruke tid på det formelle. Men i februar skal altså være møte i menighetsrådet, der arbeidsutvalget har innstilt på at det lesbiske får leie kirka.

 
        
            (Foto: Ludvik Killingberg)

  Foto: Ludvik Killingberg

På forsiden nå