Du er kanskje av typen som humrer litt over naboens patetiske snømåkekunnskaper og brøyterutiner? Humringen går muligens over til kraftig irritasjon når naboen dumper et digert snølass i ditt blomsterbed? Hva gjør du da?

Konfliktrådet tar saken

Om naboen ikke bryr seg om det du klager på, eller du ikke tør å snakke med naboen om problemet, kan løsningen være å kontakte konfliktrådet.

- De siste årene har omtrent ti snørelaterte konflikter som har havnet hos oss, forteller Iren Sørfjordmo, konfliktrådsleder i Sør- og Nord-Trøndelag.

Dette er sakene som oftest skaper konflikt:

  • Motorstøy fra snørydding

  • Tidspunkt for snørydding

  • Steinsprut fra snøfreser

  • Dumping av snø på naboeiendom

Eksempel 1 - Snøfreser

En nabo er ute med snøfreseren og klarer i sin ferd gjennom snømassene å skade flere biler som står parkert like ved. Årsaken er småstein som blir med i fresen og treffer bilene. Snørydderen oppdaget ikke skadeverket, men det gjorde bileierne. De møttes i konfliktrådet og kom etterhvert til enighet om en kompensasjon for skadene.

- Hvem havner i konflikt?

- Det er gjerne lettere å bli irritert om naboskapet allerede er betent. Det er nok en del slike saker, sier Sørfjordmo.

Se hvordan Odd Jostein på Heimdal måker snø

Eksempel 2 - Snømåkerutiner

Naboene hadde levd i fred og fordragelighet i lang tid, men en vinter ble det krøll. De ble uenige om hvem som skulle måke hvor, og hvem som skulle strø når. De var generelt uenige om organisering og gjennomføring. Partene møttes i konfliktrådet, men kom ikke til enighet om noe som helst.

- Hva skjer om man ikke blir enige?

- Om det ikke oppnås enighet om en ordning, avslutter vi saken hos oss. Det opp til partene om de vil gå videre med saken, forklarer Sørfjordmo.

Eksempel 3 - Snøballkasting

Noen ungdommer under 15 år hadde drevet med snøballkasting mot vegger og vinduer på et hus i nabolaget. De som ble utsatt for dette var bekymret for skader på vinduene, og bråket ødela livskvaliteten. Partene møttes i konfliktrådet. Der fikk ungdommene høre hvor skremmende snøballkastingen opplevdes for de berørte. Det ble enighet om at snøballkastingen skulle opphøre.

Et gratis tilbud

- Ingen sak er for liten for oss i Konfliktrådet. Det er opp til hver enkelt å avgjøre når man ønsker å kontakte oss. Vi tilbyr gratis megling mellom partene og har kort behandlingstid. Det kan være godt å få saken hit, og løst,  istedet for å gå å ergre seg over mange år, avslutter Sørfjordmo.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

En snørydder måtte møte i konfliktrådet etter å ha skadet flere biler med sprutende småstein fra snøfreseren. Foto: Christine Schefte
Det er ikke alle som klarer å bli enige på egen hånd. - Da tar vi gjerne på oss meklingsrollen gratis, sier leder i konfliktrådet i Trøndelag, Iren Sørfjordmo. Foto: Jens P. Søraa