5. januar mottok Janne-Karin Nordhammer en telefonsamtale fra et skjult nummer. En kvinne med gebrokken engelsk presenterer seg og sier at hun ringer fra Microsoft. Hun opplyser om at det er noe galt med Microsoft-programmene, og sier hun kan hjelpe.

- Jeg hadde ingen Microsoft-produkter, så jeg bare la på med en gang, sier Nordhammer til Adresseavisen.

En uke etter begynner henvendelsene å strømme inn. Fra 12. januar og frem til i dag har Nordhammer mottatt over 400 meldinger og oppringninger fra mennesker som hevder at hun har ringt dem fra sitt nummer. Det har hun ikke gjort.

- Svindlerne må ha hacket nummeret mitt. Jeg har ufrivillig blitt en telefonterrorist, sier Melhus-kvinnen.

Ukentlige henvendelser

Politiførstebetjent Pål Berg ved Trøndelag politidistrikt forteller om ukentlige henvendelser fra personer som har blitt utsatt for denne typen oppringninger, både i form av anmeldelser og via mail.

- Det er forholdsvis nytt for meg at det ringes fra «norske» telefonnummer, sier han.

Berg oppfordrer folk til å se bort fra denne typen samtaler og legger på.

- De som ringer har ingen ærlige hensikter og ønsker du skal oppgi informasjon slik at de kan ta kontroll over pc-en din, sier han.

Allerede i 2012 gikk Forbrukerombudet ut og advarte folk mot denne typen bedrageri.

Politianmeldelse

Janne-Karin Nordhammer forteller at de aller fleste viser forståelse og setter pris på at hun svarer og forklarer situasjonen. Andre er derimot ikke like hyggelige.

- Noen har truet meg med politianmeldelse, forteller hun.

Mandag oppsøkte Nordhammer politiet for å anmelde misbruket av mobilnummeret sitt. I tillegg har hun kontaktet mobiloperatøren sin, NetCom. Heller ikke her var det stort de kunne gjøre.

- De sa jeg enten må bite tennene sammen, eller at jeg må bytte mobilnummer. Foreløpig har jeg valgt å bite tennene sammen, sier hun.

«Spoofing»

Kommunikasjonsrådgiver Kristian K. Fredheim ved Telia Sonera Norge forklarer at metoden svindlerne benytter seg kalles «spoofing». Samtaler fra utlandet blir endret underveis ved hjelp av ulike programvarer.

- Når samtalen når det norske mobilnettet, ser telefonnummeret allerede norsk og legitimt ut, sier han.

Fredheim vil imidlertid poengtere at ingen norske mobilnumre kan bli stjålet på denne måten. Det er kun slik at noen andre utgir seg for å være deg.

- Det koster ingenting å besvare slike samtaler, det er det viktig å være klar over, sier han.

Med andre ord er ikke slike samtaler farlige før man selv begynner å gi fra seg personlig informasjon.

- Vi anbefaler alle kunder å være varsomme med hva slags sensitiv informasjon de gir fra seg. Profesjonelle selskap spør ikke aktivt etter sensitiv informasjon, sier han.

917-nummer

Adresseavisen har fått tips fra flere hold om at svindlere nå benytter norske mobilnummer. Tidligere har politiet gått ut og advart mot å ta oppringninger fra mistenkelige telefonnummer, da utenlandske nummer som begynner med +55.

En fellesnevner hos dem som har blitt oppringt er at telefonnumrene begynner med 917. Katalogsøk av numrene viser at de tilhører norske mobilabonnenter.

Følg Adresseavisen på Facebook,Instagram og Twitter.

Janne-Karin Nordhammer svarer på alle henvendelsene hun får. Hun ble nødt til å skrive et standardsvar etter å ha mottatt flere hundre meldinger. Foto: Janne-Karin Nordhammer