De siste tre årene er flere foreldre enn tidligere anmeldt for svindel av enslig forsørgerstønad.

I 2015 anmeldte Nav 14 foreldre i Sør-Trøndelag for svindel som gjelder denne støtteordningen.

Enslig forsørgerstønad skal sikre inntekt for enslige mødre eller fedre.

- Det er alvorlig når to personer går sammen om å svindle. I slike saker risikerer begge foreldrene både fengsel og krav om tilbakebetaling, sier avdelingsdirektør i NAV Kontroll Midt, Gaute Øren, i en pressemelding.

Fem av de 14 foreldrene er anmeldt for medvirkning. Ofte har den ene parten oppgitt en annen adresse, mens paret i realiteten bor sammen.

Økning på 2,3 millioner kroner

NAV anmeldte til sammen 82 personer i Sør-Trøndelag for trygdesvindel i 2015. De fleste er anmeldt for svindel av dagpenger og arbeidsavklaringspenger (AAP). Trygdesvindelen for 14,4 millioner kroner er en økning på 2,3 millioner kroner fra 2014.

- De aller fleste er ærlige, men de som velger å svindle til seg slike stønader bør merke seg at vi jobber systematisk for å avdekke slik svindel. Nav krever alltid pengene tilbake, og de mest alvorlige sakene anmeldes, sier Øren.

På landsbasis ble totalt 1472 personer ble anmeldt for trygdesvindel for 302 millioner kroner i 2015.

- Svindel av fellesskapets midler

Både arbeidsavklaringspenger og dagpenger skal hjelpe brukere til å komme i arbeid. 47 av de 82 anmeldte personene i Sør-Trøndelag har helt eller delvis vært i arbeid uten å melde om dette til Nav.

– Det er bra at folk er i arbeid, men det er alvorlig når de bevisst skjuler disse opplysningene for Nav. Det er svindel av fellesskapets midler og bidrar til å undergrave tilliten til velferdssystemet vårt, sier Øren.

Fengselsstraff

Høyesterett har uttalt at trygdesvindel over 90 000 kroner normalt skal straffes med fengsel.

En person fra Sør-Trøndelag ble i 2015 dømt til 1 år og 10 måneders fengsel for trygdesvindel og skatteunndragelser. Mannen hadde jobbet svart og samtidig mottatt uførepensjon.

Følg Adresseavisen på Facebook,Instagram og Twitter.