- De vindkastene som meldes nå er på et nivå vi ikke opplever ofte, sier vakthavende meteorolog, Steinar Skare, ved Meteorologisk institutt.

Torsdag ble det sendt ut et ekstremværvarsel for Oppland, Hedmark, Buskerud, Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal og Trøndelag.

Uværet har fått navnet Tor.

Vindkast på 35-45 m/s

Fra fredag kveld til lørdag morgen er det ventet sørvest, sterk storm på kysten, kan hende orkan, og fare for vindkast på 35-45 m/s inn over land, melder Meteorologisk institutt.

Gjør som 16 470  andre - følg VærAdressa på Facebook

Et lavtrykk vil fredag utvikle seg til orkan i havområdet utenfor Shetland. Dette lavtrykket vil deretter bevege seg inn i den nordlige delen av Nordsjøen, og så mot Vestlandet og Trøndelag.

- Heldig med vindretningen

Foreløpig ser det ut til at stormen i Trøndelag vil komme fra sørvest, noe som betyr at vinden går langs kysten, og ikke rett inn mot land.

- Man kan si at Trøndelag er heldig med vindretningen. Men om lavtrykket flytter på seg og det blir vest, nordvestlig vind, blir det verre med tanke på høye bølger og flo, sier Skaret.

Ifølge værvarselet er orkanen ventet samtidig som det er meldt flo i Trøndelag, men siden vindretningen er som den er, trenger ikke dette å øke eventuelle skadeomfang.

- Det er vinden som kan gjøre ødeleggelser denne gangen, og det kan være ille nok det, sier meteorologen, som likevel oppfordrer folk til å holde seg unna sjøen i denne perioden.

25 meter bølgehøyde

BarentsWatch har i samarbeid med Kystverket laget en tjeneste for bølgevarsler, som først og fremst er myntet på kapteiner på fiskebåter, hurtigbåter og ferger.

Ifølge bølgevarselet vil det fredag kveld, ved Stad, inntreffe over 25 meter maksimal bølgehøyde.

I Rørvik i Nord-Trøndelag kan bølgehøyden komme opp mot 15 meter natt til lørdag.

Her kan du sjekke bølgehøyden der du bor.

- Dropp helgeturen

Statsmeteorolog Geir Ottar Fagerlid ber folk forberede seg, og anbefaler å sikre gjenstander som har stort vindfang.

En må også belage seg på at strømmen kan gå.

- Planlagt helgetur til kysten bør man vurdere å droppe, sier Fagerlid.

- Sjekk fortøyninger

Hovedredningssentralen i Sør-Norge ber båteiere sjekke fortøyninger på båtene.

Dette for å unngå unødvendige redningsaksjoner.

Ekstremværet vil også nå fjellheimen.

Det er blant annet stor snøskredfare på Vestlandet i helga.

På Twitter kommer Hovedredningssentralen med en oppfordring om å vise respekt for værmeldingen.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Grafikken viser bølgehøyden fra Trondheim (til venstre i grafen) til Rørvik i Nord-Trøndelag. Bølgehøyden kan komme opp mot to meter i Trondheim havn natt til lørdag, og opp mot 15 meter like vest for Namsos. Foto: BarentsWatch/Kystverket
BarentsWatch/Kystverket forventer at det ved Stad fredag kveld kan inntreffe over 25 meter maksimal bølgehøyde. Foto: BarentsWatch/Kystverket