Ekstremværet, som har fått navnet Tor, vil treffe landet med regn og en vindstyrke på opptil 50 meter i sekundet og føre med seg bølger så høye som 12 meter på det heftigste.

Lavtrykket kommer i de sørvestlige delene av Midt-Norge først, deretter øker stormen på og den kan nå orkanstyrke på kysten i Trøndelag etter klokken 20 fredag kveld.

Kan bli som Dagmar

Uværet er allerede før det har kommet blitt sammenlignet med romjulsstormen Dagmar, som herjet Nordvestlandet i 2011.

- Det er veldig mye kraft i dette uværet, men Dagmar var nok hakket sterkere og hadde mer vestlig retning. Da kom vinden enda lenger inn i fylket. Men vindkastene kan bli like sterke i kveld, sier vakthavende meteorolog, Mette Skjerdal, ved Meteorologisk institutt på Vestlandet.

Tor vil imidlertid passere kjappere enn Dagmar. Når folk våkner opp lørdag morgen, vil det meste være over.

- Stormen fortsetter inn i Nordland, men minker i styrke. Det vil fortsatt være sterk kuling i Trøndelag, men det er man jo vant med, sier Skjerdal.

Verst ved kysten

Statsmeteorolog John Smiths sier til Adresseavisen at det er den ytterste sonen av kysten, som vil bli mest utsatt i Midt-Norge.

- Kortvarig sterk vind fra sør like før dreiningen til sørvest kommer. Da kan steder som ligger eksponert for sønnavind få sterk vind i en kort periode, uttaler statsmeteorolog John Smiths.

Tor ble ifølge Smiths dannet i området ved New Foundland onsdag ettermiddag. Den bruker to døgn over Atlanterhavet til den ligger i havet nord for Møre og Romsdal. Det sterkeste utviklingen skjer etter at lavtrykket passerer like nord for Skottland.

Meteorologisk institutt har sendt ut ekstremvarsel for totalt ni fylker: Oppland, Hedmark, Buskerud, Hordaland, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag og Nordland.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Skjerper beredskapen

Politiet i Midt-Norge følger med på værmeldingene, og sier de er godt forberedt på ekstremværet Tor.

- Vi får se hvor hardt det slår inn først, og så får vi styrke bemanningen etter behov. Det er vi godt forberedt på. Vi har også kontakt med lokal redningsledelse, slik at vi får samkjørt oss om det blir nødvendig, sier operasjonsleder ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt, Tove Anita Asp.

- Været gjør som det vil, så det handler om å sette inn tiltak som vil begrense skader på personer og materiell. Vi ser på hvordan vi kan håndtere situasjonen, både på operasjonelt og taktisk nivå, sier operasjonsleder Solfrid Lægdheim ved Trøndelag politidistrikt.

De har en dialog med politienhetene i distriktet, spesielt de på Fosen, Hitra og Frøya, og vurderer fortløpende oppbemanning.

Blant annet må de sørge for å være tilgjengelig om strømmen går eller det blir problemer med telefonnettet.

Gjør som 16 470  andre - følg VærAdressa på Facebook

- Sett inn snøskuffene

Operasjonslederen minner om at det er viktig å sikre løse gjenstander før uværet kommer i ettermiddag.

- Sikre trampoliner, plater, sett inn snøskuffer og lukk garasjeportene. De som har båter må vurdere hva som bør gjøres med dem, sier hun.

- Bør folk holde seg inne?

- Folk må være aktsomme og følge med, vurdere hva som er klokt å gjøre. Men man bør ikke utfordre naturkreftene, sier Lægdheim.

Røde Kors pakker sekken

Sør-Trøndelag Røde Kors har bedt alle lokalforeninger om å forberede seg på ekstremværet Tor.

– Som del av en beredskapsorganisasjon har vi selvsagt forberedt oss. Mobilen skal være fulladet, vedkurven full, fyrstikker, stearinlys skal stå klart og man må ha nok mat og vann for 24 timer. Sekken er pakket og vi er klar til innsats på kort varsel, opplyser leder for Sør-Trøndelag Røde Kors, Marit Sognli Gladsø i en pressemelding.

Tor ble dannet i området ved New Foundland onsdag ettermiddag Foto: Met.no