Det er stille før stormen på Mausundvær i Frøya kommune.

Ekstremværet Tor er på vei, og værvante øyboere gjør sine forberedelser.

- Det er bare været vi snakker om i dag. Jeg ser folk rundt meg her, som bærer inn saker og binder fast det som er. Noen har også flyttet båtene sine, sier fiskeren Arild Trygve Nordvik til Adresseavisen.

Blir oppe i natt

Foreløpig er det bare østavind og frisk bris, men øyfolket forbereder seg på det verste.

- Tor kan bli voldsomme greier. Jeg er spent, og skal være oppe i natt for å følge med. Lommelykta er ladet og alt er klart, sier Nordvik.

Han bruker fredag formiddag til å sikre sine tre båter i det han betegner som trøndelagskystens beste havn: En sjark på 35 fot, en cabincruiser på 7-8 meter og en liten båt med påhengsmotor.

- Jeg er ikke redd for at ekstremværet skal ødelegge næringa mi. Jeg har vært ute en vinterdag før, og har sikret båtene godt.

Hørte rammelet ute i havet

Fiskeren husker spesielt nyttårsorkanen i 1992.

- Det var helt stille da vi fortøyde båtene. Så kom uværet som om det ble sluppet ut av en sekk. Vi hørte rammelet ute i havet, og så kom det med et kav av sjørøyk og vind. På det verste drev sjøen over hele øya. Det er vanskelig å forklare, det må nesten oppleves, sier Nordvik.

Han er født og oppvokst på Mausundvær, og har jobbet som fisker siden 1983.

- Det ble revet av noen tak i nyttårsorkanen, men båtene berget. Vi har ei kjempefin naturhavn, der båtene skjermes godt for det verste uværet.

Samles på kafé

Nordvik tror ikke Tor blir like ille som 92-orkanen.

- Da var vindstyrken så kraftig at den sprengte måleapparatet. Det ble målt 80 meter i sekundet, og apparatet kunne ikke måle høyere vindstyrke. Nå snakkes det om at Tor kan komme opp i 50 meter i sekundet.

For noen år tilbake ble fiskeren overrasket av uværet, mens han var ute i båten.

- Vi visste at det skulle komme, men holdt på med å dra inn krabbeteinene, og plutselig var uværet over oss. Heldigvis var vi så nært land at det gikk greit, men jeg tar ikke en sånn sjanse igjen. I dag får båtene ligge i ro.

- Hva gjør du mens du venter på uværet?

- Nå venter jeg på at kjerringa skal åpne Havna kafé, der vi samles en gjeng og diskuterer været. Det er fint og sosialt å møtes slik på en sånn dag, sier Arild Trygve Nordvik.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.