Vil fortsette med bompenger etter at denne veien er nedbetalt

Naturvernforbundet i Orkdalsregionen med omstridt forslag.

Om ett år skal bomstasjon mellom Thamshavn og Øysand fjernes. Men det vil ikke Naturvernforbundet i Orklaregionen. Bildet viser den gamle bomstasjonen.  Foto: Rune Petter Ness

Saken oppdateres.

Det er i en høringsuttalelse til Miljøpakkens handlingsprogram for 2016-19 at Naturvernforbundet i Orkdalsregionen kommer med innspillet om fortsatt bompengeinnkreving på E39 mellom Thamshavn og Øysand etter at veien er nedbetalt - om cirka ett år. Det er Avisa Sør-Trøndelag som skriver dette.

LES MER: Ny E39 skal få ned antall ulykker

Oppgradere kollektivtrafikken

Pengene ønsker Naturvernforbundet å bruke på å oppgradere kollektivtrafikken i Orkdalsregionen, samt økt satsing på gang, - og sykkelveier, samt «park and ride»-løsninger.

– Vi har en hovedmålsetting om å redusere biltrafikken, og dette mener vi er et virkemiddel. Vi bruker pisk og gulrot, i form av veiprising som vil gi penger til en kraftig utbygging av kollektivtrafikken, sier leder i Naturvernforbundet i Orklaregionen, Mads Løkeland til avisen.

LES OGSÅ: Trønderske veier får over 400 mill

- Må gi litt alle sammen

Han mener at folk i stor grad aksepterer bompenger dersom det benyttes til noe fornuftig. Samtidig minner han om klimavedtaket i Paris, som gir Norge forpliktelser.

– Da må vi gi litt alle sammen. Vi får ikke et dårligere liv, men en annen livsstil, sier han.

Karin Bjørkhaug, som er leder i komiteen for infrastruktur i Sør-Trøndelag fylkeskommune sier det ikke blir enkelt å gjennomføre Naturvernforbundets ønske ettersom det krever ny bompengesøknad og behandling i Stortinget.

Gratis om ett år

Styreleder for Bomveiselskapet E39, Arne Grønset, støtter Bjørkhaug i dette.

– Vi kan ikke uten videre forlenge innkrevinga av bompenger når det ligger en stortingsproposisjon til grunn, sier Grønset, som legger til at det i utgangspunktet om cirka ett år vil bli gratis å kjøre E39 mellom Thamshavn og Øysand.

På forsiden nå