Tre dager før Femundløpet startet fikk Røros-ordfører Hans Vintervold beskjed om at målgangen flyttes til Lillehammer fra neste år.

- Noen har trodd det var en spøk. Andre har reagert på prosessen, sier ordføreren til Adresseavisen.

- Skuffet

Da han i går snakket med flere av ordførerne i fjellregionen, hadde heller ingen av dem fått forhåndsvarsel før Lillehammer-beslutningen var et faktum.

- Vi er kjempeskuffet over prosessen. Alle ordførerne har vært like uvitende om dette, sier han, som understreker at han likevel ønsker et godt samarbeid med Femundløpet videre.

På Kaffestuggu i Røros varmer noen hundekjørere seg med kaffe, mens andre leser avisen. Utenfor vinduet henges europeiske flagg opp under Start-skiltet midt i Kjerkgata. Siden Femundløpet ble startet i 1990, har start og mål vært i denne gata - midt i Røros sentrum.

- Signaler på misnøye

Røros, som i 1980 kom på Unescos verdensarvliste, bidrar årlig med 30 000 kroner i rene penger til arrangementet.

- Jeg forstår at det vil ligge mer sponsorkroner i dette, men synes det er trist at man må koble på det sentrale Østland for å få opp økonomien.  Jeg har fått signaler på at deler av styret har vært misfornøyd med Røros kommune. Vi bidrar med 30 000 kroner årlig i rene kroner, men utover det stenger vi gata, vi rydder snø og stiller store ressurser til disposisjon. I den grad dette er økonomisk betinget skulle jeg ønske det hadde gått frem tidligere fra arrangørene.

- Flere frykter at dette vil gå utover dugnadsånden?

- Det er en bekymring vi deler, og regner med at styret har tenkt gjennom, sier han.

Sørlie reagerer

Kongen av Femundløpet, Robert Sørlie, sitter i løpets sportslige utvalg, men kjente ikke til planene om å flytte målgangen før det var et faktum. Også han reagerer på prosessen.

- Dette handler både om timing, at de varsler rett før løpet starter, og dårlig informasjon. Skikkelig informasjon rundt dette kunne gitt en større forståelse for dette. I vanlige prosesser i arbeidslivet går store endringer ut på høring, det burde skjedd her også, sier Sørlie.

I år deltar han i løpet for 27. gang, et løp han har vunnet elleve ganger tidligere. Sørlie sier at han ikke tror noen vil boikotte løpet, og stiller selv i morgen på startstreken.

- Respektløst

Han får støtte av ildsjel og tidligere hundekjører Odd Kjøsnes, som var med på å starte Femundløpet i 1990, og har deltatt i organiseringen av det storstilte arrangementet i minst 15 år.

- Dette har engasjert voldsomt lokalt. Dette er respektløst overfor frivillige, arrangørene, lokalmiljøet og hundekjørerne, mener han.

- Hva tenkte du da du hørte om flytting av målgang?

- Det var sjokkartet. Jeg synes det er utrolig respektløst av et styre for et slikt arrangement å gjøre dette uten å ha forhørt seg med sportslig utvalg, som skal uttale seg om endringer i løpet. Det tyder på liten innsikt i eller lite respekt for sporten. Femundløpet har brukt mye tid på å finne ut hvordan det skal være, og plutselig skal det handle om økonomi eller tv-sending, sier han.

- Men de må ta hensyn til en vanskelig økonomisk situasjon?

- Jeg forstår at de er nødt til å gjøre noe med det, men tror ikke det nødvendigvis vil hjelpe situasjonen å flytte det til Lillehammer, sier han.

- Burde ikke overraske noen

At Femundløpet så seg om etter alternative løsninger etter flere år i en økonomisk vanskelig situasjon, burde ikke overraske noen, mener styreleder Thomas Breen.

- Strategien om Lillehammer ble vedtatt i fjor sommer. Det var enstemmig besluttet av styret. Vi satt i et par dager og diskuterte ulike valg, alt fra å gi opp til å vurdere andre alternativer. Noen av oss har ansvar for å betale regningene.

Da kontrakten ble undertegnet tirsdag denne uken, ble også ordførerne varslet.

- Da gikk vi bredt ut.

- Hvorfor Lillehammer?

- Vi har nå tre driftsår bak oss hvor vi ikke har fått det til å gå rundt økonomisk. Vi har gjort noen strategiske valg på hva vi ønsker å være, vi har satset spesielt på hundevelferd og derfor økt veterinærutgiftene. Så vil vi ha godt preparerte spor, som også gir ekstra kostnader. I dag lever vi utelukkende fordi vi har en aksjonær med langsiktige tanker for selskapet.

Breen sier de ikke har fått nok ut av sponsormarkedet i fjellregionen.

- Samtidig har vi hatt en visjon om å klare å få tv-produksjon knyttet til løpet vårt. Det har ledet oss til Lillehammer. Lillehammer-regionen satser også bevisst på arrangementsutvikling.

Breen sier også at sportslig utvalgs leder har vært informert om prosessen, og at han forutsetter at vedkommende har informert resten av utvalget.

- Har dere vært misfornøyd med Røros kommune?

- Jeg er jo politiker selv, så jeg har stor forståelse for vanskelige prioriteringer i kommuneøkonomien. Men når vi sliter med å utvikle løpet, og opplever at kommunen år etter år kutter støtten til oss, er det et signal om at vi må finne penger andre steder. Jeg vet ikke hvor mange oppslag vi har hatt i Arbeidets rett der vi står åpent fram om at vi sliter økonomisk. Vi har vært ærlige på vår frustrasjon i møter med ordfører og rådmann i Røros. Dette kan umulig komme som noen overraskelse.

- Men Lillehammer-sporet var ukjent?

- Vi signerte avtalen for to dager siden. Vi mente det var fair å gå ut med det da, selv om det var tett på løpet og vi visste det ville bli lokal støy.

- Grunnen til at vi ikke har gått ut offentlig til ordførere og kommunestyrer om dette før, er for ikke å ødelegge vår egen forhandlingsposisjon. Vi vurderte flere alternativer, sier han.

Han understreker at mange er fornøyde med flytting av målgangen, og sier at det brøt ut spontan applaus blant hundekjørerne på kjørermøtet i Røros torsdag ettermiddag.

Robert Sørlie mener prosessen burde ha vært bedre. Foto: Mari Vold
Butikkeier Ann Kristin Saur i Kjerkgata i Røros sier Lillehammer-saken er den store snakkisen i Røros. -Dette har også mye å si for handelsstanden. De drar jo med seg publikum på start- og målgang. Det er synd det rammer næringslivet, sier Saur. Foto: Mari Vold