Det er et krevende og kostbart yrke, sier hundekjøreren. Robert Sørlie trapper ned til sommeren, men holder likevel på et ambisiøst mål:

- Jeg kunne tenke meg å ha kjørt Femundløpet 30 ganger, sier han til Adresseavisen.

Vil slappe av på tur

58-åringen fra Hurdal ligger godt an til å klare målet. Han har deltatt i hvert eneste Femundløp siden starten, og stiller fredag formiddag på startstreken i Kjerkgata i Røros for 27. gang. Her skal Sørlie delta i den lengste distansen: 588 kilometer.

- Jeg begynte med hundekjøring på grunn av friluftslivet. På det nivået jeg er på i dag blir det litt annerledes. Jeg vil slappe av og kose meg mer på tur, kunne pilke. Jeg begynner å bli fornøyd, sier han.

Les også: Ordførerne i fjellregionen reagerer på at de fikk denne nyheten tre dager før Femundløpet startet.

Fra 50 til 16 hunder

I løpet av sine 30 år på toppnivå, har Sørlie sikret seg blant annet elleve førsteplasser i Femundløpet, to Iditarod-seiere og tre seire i Finnmarksløpet.

- Jeg har holdt på i 30 år, og jeg blir ikke noe yngre. Det er en tid for alt. Fra sommeren vil ha ta ned antall hunder, fra dagens 50 til 16 hunder.

Neste år skal han likevel delta i både Finnmarksløpet og Femundløpet.

Torsdag kveld ladet Sørlie opp med å spise pizza og erte erkerivalen Ralph Johannessen.

Kostbart og krevende

Hundesledekjøring krever et enormt og kostbart apparat på toppnivå.

- I fjor gikk jeg 100 000 kroner i underskudd. Året før solgte jeg gullet jeg vant i Iditarod for å finansiere hundeholdet. Jeg klager ikke, jeg er på et toppnivå og har vunnet mye. Jeg vant en million kroner da jeg vant Iditarod, og jeg har vunnet den bilen her, sier han og peker på Dodgen like ved.

- Men pengene går ut igjen. Bare hundefôr og hundehold koster cirka 400 000 kroner på ett år, sier Sørlie, som bruker opp mot 70 000 kroner på å delta i Finnmarksløpet.

Men fredag kjører han for å vinne. Mange har forhåpninger til Sørlie stiller sterkt også i år. Selv håper han å bli blant de tre beste.

- Mye kan skje, men ting ser veldig bra ut, sier Sørlie.

Foto: Mari Vold