- Vi vet at 43 prosent av det totale alkoholforbruket forekommer i arbeidsrelaterte situasjoner. Selv om selve arbeidslivet er mer eller mindre rusfritt, blir stadig gråsonene mellom arbeidslivet og fritid utfordret, sier LOs distriktssekretær i Sør-Trøndelag, Kristian Tangen.

Dette gjelder sosiale arrangement i regi av bedriften, som for eksempel jobbreiser, kurs, konferanser, julebord og lønningspilsen.

- Det er fint at folk har det hyggelig sammen på fritiden, men hvis det er slik at ledelsen er med og legger til rette for dette og det diskuteres arbeidsrelaterte ting, vil lønningspilsen kunne ekskludere mange, sier Tangen.

På Barmuda kan de ansatte når som helst bli testet for narkotika

Datatilsynet og Arbeidstilsynet sier det skal mye til for at en slik avtale er ok - Jeg ville aldri akseptert å måtte tisse på et glass

Nedskrevne regler

LO får tidvis henvendelser fra medlemmer som ikke er komfortable med å delta på sammenkomster etter jobb, fordi det er lagt opp til at det skal drikkes alkohol.

- Det er flere som av ulike årsaker tar kontakt for å få råd. Da er vår klare anbefaling at det jobbes fram nedskrevne regler for alkoholbruk, som er godt forankret i virksomheten.

Nesten 300 000 personer i Norge mellom 16 og 34 år har prøvd cannabis. «Sebastian» og «Chris» røyker hver dag.(PLUSS)

Distriktssekretæren råder bedrifter til å beskrive i hvilke arbeidsrelaterte situasjoner alkohol kan aksepteres, og hva som oppfattes som problematisk bruk av rusmidler i jobbsammenheng. På den måten vil bedriften ifølge Tangen ha et gjennomtenkt forhold til rusmidler, som bidrar til både forebygging og de vet hva som skal gjøres om en situasjon oppstår. Reglene må videre være godt kjent og forankret i ledelse, hos tillitsvalgte og blant ansatte.

- En til to enheter

De fleste bedrifter arrangerer flere sammenkomster i året der det blir drukket alkohol. Kommunikasjonsdirektør Tor Harald Haukås i Helse Midt-Norge sier at de har regler for alkoholbruk under sine arrangement.

- Vi har kjøreregler for arrangementene der det er naturlig å servere alkoholholdig drikke til maten. Det er regulert til en eller to enheter, sier Haukås.

Han sier det alltid vil være alkoholfrie alternativ på deres arrangement.

- Jeg har ikke hørt at noen er ukomfortable eller føler seg ekskludert på våre arrangement selv om det har blitt servert alkohol der, sier Haukås, som legger til at de også har kurs og konferanser der det ikke er aktuelt å servere alkohol.

I mange år leverte «Tone» fra seg datteren til en far som drakk for mye i helgene. Hun visste ikke at eksen hadde et så alvorlig alkoholproblem

Ingen spesifikke regler

NTE, med sine 650 ansatte, følger sine nedskrevne etiske retningslinjer når det gjelder alkoholbruk. Der står det at de ansatte skal opptre på en måte som NTE kan stå inne for.

- Vi har ingen spesifikke regler for inntak av alkohol i jobbrelaterte sammenhenger. Det har ikke vært en problemstilling hos oss. Vi møtes på kurs og samlinger i NTE-regi, og oppfører oss på en måte NTE kan stå inne for, sier kommunikasjonsrådgiver Erik Dahl.

- Pleier de ansatte å ha lønningspils?

- Det har vært noen forsøk, men det er ingen kultur for det hos oss, sier Dahl.

Han legger til at bedriften, som andre virksomheter, har et Akan-utvalg (Arbeidslivets komité mot alkoholisme og narkomani).

Les også: Nordmenn splittet om å drikke foran barn i jula

Alkohol kun til maten

I Trondheim kommunes retningslinjer for representasjon står det at i jobbsammenheng skal det kun serveres alkohol tilknyttet måltidet. Avvik fra denne regelen kan eventuelt skje ved representasjon eller spesielle anledninger som avgjøres og godkjennes av ordføreren eller rådmannen i det enkelte tilfelle.

- Bruk av alkohol er lovlig i vårt samfunn. Vår ruspolitikk har derfor ikke et avholdsformål. Men alle enheter i Trondheim kommune oppfordres til å ha rus og rusmiddelbruk på dagsorden i sitt arbeidsmiljøarbeid. Dette innebærer blant annet at de skal ha diskutert hva som er akseptabel alkoholbruk ved jobbrelatert samvær utenom arbeidstida, skriver kommunaldirektør Elin Rognes Solbu for organisasjon i en e-post til Adresseavisen.

Enhetene må ifølge Solbu fra tid til annen rapportere tilbake til rådmannen om de har reflektert rundt egne holdninger og kultur knyttet til rusmiddelbruk og avhengighet.