«Trist å se fagfolk innen idrettsfag avslå skolens skiturer på denne måten»

Mange har et sterkt engasjement for debatten om skidager i regi av skolen.

Flere mener at det må legges til rette for at alle kan være med på skidagene i skolen. 

Saken oppdateres.

Debattinnlegget til førsteamanuensis ved NTNU, Arve Hjelseth, som er idrettssosiolog, om skidager på skolen har skapt stor debatt. Han mener at skidagene bør avskaffes og at det heller bør være en uteaktivitetsdag. Det har fått mange til å reagere, både på Adresseavisens Facebook-side og på adressa.no.

- Det er trist å se fagfolk innen idrettsfag avslå skolens skiturer på denne måten. Han vet at ski- og skøyteaktiviteter ligger i fagplanene skolen forholder seg til, og dermed er lovpålagt å undervise i ("praktisere ski- og skøyteteknikker der det ligg til rette for det"). Hvis hensikten med turen er snøaktiviteter er jeg enig med Hjelset, men i mellom- og ungdomsskoletrinnene er ikke ake-aktiviteter lenger relevant kroppsøvingsundervisning. Da bør skolen legge opp til skiturer når været tillater det etter min mening, skriver en person i debatten på adressa.no, og påpeker at det er mulig å låne ski på mange skoler.

LES OGSÅ: Skidager bør stoppes

- Lystbetont

En annen person i debatten på adressa.no påpeker også at det er mulig å låne ski på skolen.

- Jeg har selv jobbet som lærer og skidager er vel den aktiviteten jeg har opplevd som mest lystbetont og samlende både når det gjelder etniske norske og barn med flerspråklig bakgrunn. Den nye opplevelsen av bevegelse og opplevelser i naturen er en sårt tiltrengt opplevelse skolen gir mange, og som jeg ikke synes man burde kutte ut, skriver vedkommende.

LES OGSÅ: Jada, flotte skiforhold i Bymarka

- Liten interesse for ski

Andre påpeker at det er dyrt med skiutstyr til barn og er enig med Hjelseth.

- Jeg kunne ikke vært mer enig. Våre fire skolebarn har liten interesse for ski, kun én av dem som synes skidag er ok. Resten vegrer denne dagen og er helst hjemme. For ikke å snakke om at vi føler oss presset til å skaffe skiutstyr for én dag per unge. Det er tullete, skriver en person i et debattinnlegg.

- Må legge til rette

Mange har engasjert seg også på Adresseavisens Facebook-side og synes det er bra med aktivitetsdag, så lenge det blir lagt til rette for dette.

- Aktivitetsdag med akebakker, skiløyper, rebusløp og lignende hadde vært supert. Det er dessverre mange som lever under fattigdomsgrensen i Norge, og deres barn blir ofte "syke" de dagene det er skidager. Hadde vært flott om hvert trinn i hver skole hadde hatt noen ski til utlån på slike dager, for det er synd at de blir ekskludert på grunn av fattigdom, skriver en person.

- Og så er det problemet med at mange ikke har råd til ski (voksende barn) og skolene har ikke nok ski til å låne bort. Om det skal være skidag så burde de sørge på at alle får være med, skriver en annen person.

Synes du det er greit at skolen har skidag?
Du må velge et alternativ
På forsiden nå