Røros forbereder seg på å ta imot rundt 80 000 besøkende under martnan, som åpner tirsdag. Og det skal fortsatt være håp å finne seg en seng under årets utgave av den tradisjonsrike Rørosmartnan, ifølge Destinasjon Røros.

- Vi forventer at det kommer mellom 70 og 80.000 besøkende også i år. Det er litt vanskelig å tallfeste, men ut fra erfaringer fra de tidligere årene så er det omtrent så mange som kommer. Vi venter 5000 personer til selve åpningen av martnan. Der vil vel 90 hesteekvipasjer komme. Årets martnasåpning blir en blanding av ny og gammel historie, mye sang og musikk og ikke minst det flotte synet av hesteekvipasjene som kommer etter å ha brukt opp til to uker på ferden til årets Rørosmartna, forteller Hilde Myhren, salgs- og markedssjef, i Destinasjon Røros.

Tradisjonen er ivaretatt siden den kongelige resolusjonen fra 1853, som sa følgende: «Fra 1854 av skal der i Røros avholdes et marked der begynder næst siste tirsdag i februar måned og varer til den påfølgende fredag.»

Forbøndene på vei

Martnans forbondetradisjon er viktig martnan - og tirsdag ankommer hesteekvipasjer fra Sverige, Østerdalen, Hedmark, Gauldalen, Tydal, Selbu og Gudbrandsdalen som på gammeldags vis har reist i dagevis.

Fredag startet seks hesteekvipasjer fra Selbu på veien til Røros. De kjører etter den gamle leden over fjellet og starter fra Østerungen i Selbu, over fjellet Bringen og rett sørover til Grønset og Gåre i Haltdalen. Ferden fortsetter oppover Gauldalen, gjennom Ålen og Glåmos før de ankommer Røros og Malmplassen tirsdag.

- Vi følger ruta som lasskjørerne brukte for mer enn 100 år siden, da kvernsteinshandelen utgjorde et betydelig innslag i Rørosmartnan. Vi har også med oss kvernstein i sledene, sier Jon Arne Stokke, som var på vei inn mot Haltdalen da Adresseavisen var på tråden fredag.

- Det er topp forhold. Ti kuldegrader - og strålende solskinn. Det er optimale forhold for oss som kjører hest. Vi har en kjempefin overfart. Lite, lett snø og frost i bakken - så sledene glir godt, sier Stokke.

Trøndelag kjørelag, som kjører langs den gamle ferdasveien fra Singsås til Røros gjennom Gauldalen, kommer med sild - og lover smaksprøver når de kommer fram til Røros.

Anbefaler «Brekk-kjerringan»

Det er mange aktiviteter å være med på under Rørosmartnan. Kjøring med reinsdyr er populært for både store og små. Det samme er turer med hest og slede, der man under skinnfellen og med faklene rundt seg, reiser gjennom de historiske omgivelsene over Slegghaugene og til Småsetran der det serveres gløgg før retur til Malmplassen.

- En av mine barndoms beste minner om martnan er en tur innom «Brekk-kjerringan» som holder til i Sangerhuset og har tombola. De har holdt til der i en «mannsalder» og dit må de fleste som har vært på martnan tidligere også, sier Hilde Myhren.

Det er et mangfold av utstillere til årets Rørosmartnan. Om lag 150 utstillere er på plass i «gata» og vel 100 utstillere utenfor og inne i Verket Røros, som nå er døpt om til «Martnashallen», der lokalmatprodusenter som finner veien til Rørosmartnan - fra hele Norge.

Tradisjon: Forbønder fra flere steder er på vei til Røros. Dette bildet, som er fra ferden for noen år tilbake, viser forbønder fra fra Klövsjö på vei inn til Rørosmartnan. Her er de på vei over Aursunden. Foto: Richard Sagen
På vei: Odd Kjøsnes i hesteekvipasjen fra Selbu som fredag var på vei til Haltdalen. De rapporterer om fine kjøreforhold. Foto: Jon Olav Trondset
På vei: I flere hundre år har forbønder trekt til Røros i februar. Det er en gammel tradisjon som er så utrolig viktig å holde liv i for Rørosmartnan. (Arkiv). Foto: Richard Sagen