Hund i Trøndelag:

Disse hundene fødes det flest av i Trøndelag

- Det å se hunden eksplodere i glede og fart når den slippes, er noe av det beste jeg opplever, sier elghundeier, Jan O. Damli.

Saken oppdateres.

Det finnes omtrent 500 000 hunder i Norge, cirka 20 prosent av husstandene har hund, og 10 prosent av husstandene vurderer å skaffe seg hund. Adresseavisen har kastet et nærmere blikk på hund og hundehold i Trøndelag. I løpet av de nærmeste dagene vil vi publisere flere saker om hund. Kanskje tar vi for oss akkurat din rase.

Her er en liste over de mest fødte hundene fra fem kommuner i Trøndelag.

Trondheim:

Engelsk setter

Cavalier king Charles spaniel

Pomeran

Staffordshire bull terrier

Schäferhund, normalhår

Lise Garberg (37) eier Kennel Omnsfjelltoppen og har hundene Engertoppens Arven (6), Dell'a Rosa (4), Omnsfjelltoppens Pink (1) og Omnsfjelltoppens Ah Pink Princess blir 1 år i juli.

  Foto: Engelsksetter.com

- Hvorfor valgte du engelsk setter?

- Familien min har hatt både irsk settere, gordonsettere og pointere i hus, men engelsk setter ble den fuglehunden som passet best med tanke på bruksmåte og hushold. Jeg bruker hundene mine til jakt, jaktprøver og utstilling, men det er fortsatt 300 hverdager igjen i året. Da er jeg avhengig av at hundene er rolige å ha i hus, og at de går godt sammen med barn og andre hunder. En engelsk setter er godlynt, energisk og svært utholdende. Den trenger mye mosjon for å trives maksimalt. Noe som passer meg og min familie godt.

- Hva er det beste med din hund?

- Det jeg liker best med min rase er at de er flotte familiehunder som elsker å være med sammen meg uansett hvor vi ferdes. De er tillitsfulle hunder. De kan brukes til jakt, jaktprøver, apportprøver, snørekjøring, agility og lydighetskonkurranser. Engelsk setter er en perfekt familiehund for oss som elsker og ferdes i fjell og mark.

Les også: Dette er Norges mest populære hund

- Hva er den største utfordringen med din hund?

- En engelsk setter, og alle typer fuglehunder, krever en del mosjon for og holdes i form og for at de skal trives. Får de ikke tilstrekkelig mosjon kan de bli rastløse og urolige å ha i hus.

- Hva er den beste opplevelsen du har delt med din hund?

- De beste opplevelsene jeg har med mine hunder er når vi jakter eller driver med jaktprøver sammen, og jeg ser at hundene vil gjøre alt de kan for å glede meg. Dette er et samarbeid man gleder seg over som fuglehundeier. Et samarbeid man får over tid og gjennom masse trening. Hvis jeg skal nevne en spesiell opplevelse sammen med mine hunder må det være en jaktdag høsten 2014. Været var perfekt, og hundene presterte og fikk tak i fugl. Jeg elsker hundene mine, men er bevisst på at de er hunder, og ikke barna mine.

Les også: Dette er Trøndelags mest populære hundenavn

Steinkjer:

Elghund

Gordon setter

Engelsk setter

Dvergpinscher

Fransk bulldog

Jan O. Damli (50) og Nisse (9).

 

- Hvorfor valgte du elghund?

- Jeg har alltid hatt sansen for denne rasen, både som turkamerat, jaktkompis og familiehund. De er hengivne og lærevillige, trofaste og smarte – men har av og til litt for mange egne meninger (de kan være veldig strie hvis de får sjansen).

- Hva er det beste med din hund?

- Norsk elghund grå (gråhund) er en urhund, en særegen norsk rase som er uredd og den blir ofte veldig tett knyttet til sin eier. Nettopp derfor er en gråhund den perfekte turkamerat. Den er alltid klar til en tur: på ski, på jakt eller en kjøretur i bilen på biltreff. Samtidig er den kjærlig og kontaktsøkende, en fin familiehund.

- Hva er den største utfordringen med din hund?

- Denne rasen har noen utfordringer. Tidligere var rasen kjent for å være en hissig gårdshund som bare sto ute på tunet og bjeffet på alt og alle. Den ble også regnet for å være ganske aggressiv siden den «bare sto bundet ute på tunet», og kun hadde kontakt med eier og andre under jakten. Etter hvert har det blitt avlet på utstillingsegenskaper og jaktegenskaper. Hundene har flyttet inn i huset og blitt mye mer sosialisert og er dermed blitt et familiemedlem. Fortsatt kan rasen være veldig stri og den krever klare grenser. Kamp om rangen i flokken gjør at gråhunden trenger klare grenser, den kan finne på å sette seg over mennesker i rangstigen hvis den får sjansen.

LES OGSÅ: Lar du hunden slikke deg i fjeset?

- Hva er den beste opplevelsen du har delt med din hund?

- Nisse har imponert meg mange ganger ute på tur og jakt. Det å se hunden eksplodere i glede og fart når den slippes, når den kommer tilbake på innkalling mens han smiler og logrer, når han ruller seg i lyng eller snø, når han står midt ute i elva og drikker – men mest av alt når vi er på jakt og vi kommer nær elgen. Høsten 2014 var vi ute i et forferdelig vær med kraftig vind og regn. Nisse viste tydelig at det var elg i lia, men det var vanskelig å lokalisere den på grunn av veldig mye vær og kort sikt. Vi mistet stadig «teften» og måtte finne tilbake til riktig område. Plutselig reiste det seg en stor elgokse på cirka 15 meters avstand i ett tett skogholt. Nisse bråstoppet mens jeg prøvde å få den i siktet. Dessverre var skogen for tett og vi måtte bare la den gå uten at vi fikk en skuddsjanse. Senere viste det seg at det var en okse med 16 spir på hodet, den største jeg hadde vært borti på jakt. Det er en opplevelse jeg aldri kommer til å glemme – og jeg hadde trolig aldri kommet i nærheten av denne oksen uten at Nisse hadde funnet den.

Stjørdal:

Irsk setter

Siberian husky

Norsk elghund, grå

Schäferhund, normalhår

Cocker spaniel

Petter Steen Angell (50), Lisa-Britt Sivertsson-Angell (47) og hunden Caizer på 10 måneder.

 

- Hvorfor valgte du irsk setter?

- Vi hadde hatt et ønske om å ha hund i mange år, så da vi kjøpte hus skaffet vi samtidig hunden Caizer. Petter er jeger så vi ville ha en fuglehund, i tillegg til en sosial hund siden jaktperioden er kort. Hunden er sterk og egner seg også til å bære kløv, noe som er bra når vi er på tur i marka og i fjellet. Han er glad i mennesker.

- Hva er det beste med din rase?

- Det er en sosial og glad rase.

- Hva er den største utfordringen med din rase?

- Det er en egen og sta hund. Den har litt tungt for å lære fordi fokuset er alle andre steder, men det er bare å jobbe på. De er lærevillige også. De har den lengste ungdomstida av de aller fleste hunder.

- Hva er den beste opplevelsen du har delt med din hund?

- Da vi hentet ham hos oppdretteren, første gang han fikk stand på orrfugl, snørekjøring på ski og mye mer.

Levanger:

Jack russel terrier

Labrador retriever

Breton

Engelsk setter

Norsk elghund, grå

Karin Jegtvik (34) Fabel Jegtvik-Haug (7) og Gaute Ulvik Haugan (40). Hunden Knutsen (2,5).

 

- Hvorfor valgte du Jack russel terrier?

- Vi ville ha en hund som ikke er for stor, men som likevel er mye hund. Jacker er spreke og lærer fort. De er artige, spretne og veldig sosiale. Jeg ville ha en kompis å gå på tur med, jogge og gå på ski sammen med. Fabel ville ha en lekekompis og en å trene opp. Gaute ville ha en fotvarmer, og noen som faktisk hører etter ham ...

- Hva er det beste med din rase?

- Det beste med Jack russell er at de er spreke og artige, samtidig som de er kosete og sosiale. De er veldig snille, og har mye personlighet.

- Hva er den største utfordringen med din rase?

- Utfordringa er at de trenger mye mosjon og hjernetrim, og terrieren i dem kan bli litt vel mye «vakthund». De bjeffer mye. På katter, på biler med hengere, traktorer, mopeder, når noen kommer, når noen drar. Og det er vanskelig å venne dem av med dette.

- Hva er den beste opplevelsen du har delt med din hund?

- Jeg (Karin) husker da jeg kom hjem etter flere uker i Bergen, og han ble så glad at han både bjeffa, peip og skalv av glede. Han er alltid veldig, veldig glad når vi kommer hjem og er en helt fantastisk velkomstkomité. Så hver dag vi kommer hjem og er slitne etter jobb og skole, stiger humøret betraktelig når Knutsen tar imot oss.

Melhus:

Gordon setter

Norsk elghund, grå

Samojedhund

Kleinspitz

Engelsk setter

Rolf Bye (39) og Kjersti Grandell Singsaas (37) og hundene Mountaineer’s Hollywood (6) og Soknahåggån’s Sedona (10 mnd).

 

- Hvorfor valgte du gordonsetter?

- Det var egentlig veldig tilfeldig. Jeg var ivrig støkkjeger i mange år, før jeg fikk jakte litt med min brors engelsk setter, og jeg fikk skutt både ryper og tiur med denne hunden. Dermed var jeg bitt av basillen, og jeg (Rolf) bestemte meg fort for å gå til anskaffelse av en fuglehund. Et søskenbarn anbefalte meg å kjøpe en gordonsettervalp, hvor hans hannhund var far. Dette ble gjort, og jeg angrer ikke på det. Hunden fikk navnet Cora, født i 2003.

- Hva er det beste med din hund?

- Det beste med gordonsetteren er at den er harmonisk, snill, sterk mentalt, tillitsfull og den er ærlig. Den tåler lange og harde jaktdager på fjell og i skog. Tåler at du som eier setter krav til den. Den er også en god familiehund.

- Hva er den største utfordringen med din hund?

- Alle raser har sine utfordringer, og det gjenspeiler nok dressuren. Det er vi eiere som bestemmer hvilke utfordringer en hund vil og kan gi oss. Gordonsetteren er kjent for å være lettdressert, men det finnes også noen unntak.

- Hva er den beste opplevelsen du har delt med din hund?

- Nå har vi vår 6. og 7. hund i hus, og alle hundene har gitt oss spesielle øyeblikk og opplevelser. Jeg deltar en del på jaktprøver både vinter og høst, så det er kanskje der de største øyeblikkene har vært.

På jakt er det Texas Ranger som har gjort meg mest tårevåt. Vi var på jakt i skogen på Lundamo, og Tex var med som læregutt sammen med Cora (som var skogsfuglhund). Denne dagen var det læregutten som ble mester på skog. Jeg finner ham i stand på kanten av ei lita myr, går på i etapper, og opp kommer det en stor tiur. Jeg skyter og ser at jeg vingeskyter den. Roper apport til Tex før tiuren når bakken. Både hund og tiur forsvinner for meg bak en kolle, og da jeg kommer dit ligger Tex på ryggen til tiuren og har bitt seg fast i nakken på den. Texas Ranger hadde gått på den store fuglen med dødsforakt, og han risikerte å få juling av vingene. Senere fikk jeg også felt ei røy for hunden. Den dagen kommer jeg aldri til å glemme, og er den mest tårevåte jaktdagen jeg har hatt så langt.

Tallene denne saken er basert på er hentet fra Norsk Kennel Klub (NKK), og viser antall registrerte valpefødsler. Tallene gjenspeiler ikke det reelle antall valper som blir boende i Trøndelag, siden bostedsadresse for valpene etter de har forlatt oppdretter ikke registreres hos NKK.

10 kommuner med flest hundefødsler

Tall fra Norsk Kennel Klub (2015)

 • 1. Trondheim – 760
 • 2. Steinkjer – 165
 • 3. Stjørdal – 156
 • 4. Levanger – 148
 • 5. Melhus – 139
 • 6. Verdal – 113
 • 7. Namsos – 91
 • 8. Midtre Gauldal – 90
 • 9. Orkdal – 85
 • 10. Malvik – 85
 • Tallene denne saken er basert på er hentet fra Norsk Kennel Klub (NKK), og viser antall registrerte valpefødsler. Tallene gjenspeiler ikke det reelle antall valper som blir boende i Trøndelag, siden bostedsadresse for valpene etter de har forlatt oppdretter ikke registreres hos NKK.
På forsiden nå