Det har falt store mengder snø i Trøndelag i vinter og mange hus- og hyttetak kjenner nok presset.

Hytter mest utsatt

I høyereliggende strøk er snømengdene på tak oppe i over én meter. Dette betyr økt risiko for skade på takkonstruksjoner.

- Dette gjelder særlig hytter på fjellet hvor snømengdene er store og tilsynet ikke skjer daglig. En må huske på at selv om det regner i lavlandet, kan nedbøren komme som snø på fjellet, sier informasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Kan få redusert erstatning

Snøskader dekkes som regel av forsikringen, men hus- og hytteeiere er uansett pålagt å fjerne snø jevnlig for å forebygge slike skader.

- Eier skal fjerne snø fra tak og terrasser for å forebygge skader. Dersom påbudet ikke overholdes kan dette medføre at erstatningen for skadene blir redusert. I verste fall kan du risikere å ikke få noen erstatning. Det mest vanlige er en reduksjon på mellom 10–50 prosent, der uaktsomhet kan påvises, forteller Eklo.

SE OGSÅ: Før hadde vi snø i Trøndelag (bildeserie)

Hvor mye tåler taket?

Er huset eller hytta bygd før 1979 bør man være ekstra på vakt. Ifølge utregninger gjort av Sintef var byggekravene før 1979 slik at kritisk snølast på tak var 150 kilo per kvadratmeter. Dette tilsvarer en snødybde på 40 centimeter med våt snø. Etter 1979 ble byggekravene endret slik at kritisk snøvekt er opptil 350 kilo per kvadratmeter. Dette tilsvarer en snødybde på 90 centimeter våt snø.

- Tar folk snøen på alvor?

- Når man kjører rundt i for eksempel hyttefelt ser man mye forskjellig. Noen er flinke, andre kunne vært langt flinkere. Om måking ikke er noe man klarer selv, finnes det nok av firma som tar på seg slike oppgaver, sier Eklo.

- Hva er din oppfordring til hus- og hytteeiere?

- Hvis du er i tvil om taket holder er det bare en ting å gjøre. Kom deg opp og rydd unna snøen før det er for sent, sier Eklo.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

På Byåsen i Trondheim er det mye snø på enkelte hustak i disse dager. Foto: Terje Svaan
Informasjonssjef i Gjensidige, Pål Rune Eklo, oppfordrer hus- og hytteeiere å måke snø fra tak før det er for sent. Foto: Gjensidige