For 3,5 år siden ble Tone Svee Dahl (38) bitt av strikkebasillen. Til tross for at Svee Dahl er født og oppvokst i Fredrikstad, har hun sterk tilknytning til Sør-Trøndelag. Foreldrene er fra henholdsvis Trondheim og Orkanger. Hver sommer ble hun sendt oppover til Sør-Trøndelag for å ha ferie med besteforeldrene.

- Da mormoren min, Serine, døde, arvet jeg hennes blå trønderbunad, forteller hun.

Hver eneste 17. mai og i alle bryllup og konfirmasjoner bruker 38-åringen den arvede bunaden.

- Jeg elsker mønsteret. Jeg synes det er så pent. Trønderbunaden er det fineste plagget som finnes av tradisjonelle drakter, sier hun euforisk.

Stirret på bunaden i tre dager

Etter å ha holdt på med strikking i noen år, fikk hun plutselig en idé om å lage noe som kunne minne litt om trønderbunaden.

- Jeg la bunaden på kjøkkenbordet, satte meg ned med et Excel-diagram, og stirret på mønsteret i tre dager, forteller hun.

Til slutt hadde hun laget strikkemønster til både genser, kjole, lue, pulsvarmere og cape. Hun laget til og med et mønster for hundekjole til mopser.

- Jeg ville hedre trønderbunaden, og jeg ville lage klær som jeg kunne bruke vesentlig oftere enn bunaden min. Dette er antrekk man kan bruke på en søndagsmiddag, bursdagsfest eller julebord, sier hun.

Da Svee Dahl fikk strikkedilla oppdaget hun at det var mange strikkeoppskrifter som ikke passet hennes stil.

- Jeg ville ha noe som var tettsittende og feminint. Jeg synes kvinnekroppen er estetisk vakker, sier hun.

- Tråkket på trønderbunaden

Dermed ble hun nødt til å lage egne strikkedesign som fremhevet de kvinnelige formene. Men hun var også bevisst på at klærne som var inspirert av trønderbunaden skulle være tekkelige.

Lørdag i forrige uke la hun mønstrene ut for salg på sin egen nettbutikk. De aller fleste kommentarene var positive, men det var også noen som mente at hun hadde gått for langt.

- Jeg kjenner jo til «bunadspolitiet», og jeg var opptatt av at det ikke skulle være helt likt. Men det var folk på nett som mente jeg hadde tråkket på trønderbunaden og bunadsskikken, forteller Svee Dahl.

Noen av de negative kommentarene har vært brutale.

- Jeg ble beskyldt for å drive med plagiering. Det ble nevnt at jeg burde fått fengselsstraff for dette, sier hun.

Hun tok kontakt med både Husfliden i Orkdal og Norsk institutt for bunad og folkedrakt, og fikk beskjed om at hun ikke hadde gjort noe ulovlig.

- Jeg synes det er fint at folk er kritiske til noe som står hjertet deres nært. Men jeg har vært varsom, og har respekt for opphavsrett, sier hun.

I over to år prøvde Joakim Viken å manne seg opp til å fortelle omverdenen at han strikker. Nå følges og beundres han av tusener på Instagram.

- Spill med åpne kort

Fagkonsulent Kristin Gulbrandsen ved Norsk institutt for bunad og folkedrakt forteller at det finnes ikke noe regelverk når det gjelder bunader.

- Det er ingenting som heter rett eller galt. Vi kan ikke bestemme noe. Alle kan lage en ny bunad hvis de ønsker det. Hvis man syr nøyaktig den samme bunaden som originalen, og du har ikke rettighetene til mønsteret, så kan det være lovstridig, men om man bare blir inspirert av ulike draktdeler, så er det flott, sier hun.

Det eneste hun er skeptisk til, er muligheten for at klesplagg som ligner på bunad, vil erstatte selve bunaden.

- Hvis noe utkonkurrerer bunaden, så er jo det trist. I dette tilfellet så gjelder det et strikkeprodukt, og da står man veldig fritt til å gjøre hva man vil med mønsteret. Hun spurte i det minste på forhånd og orienterte om hva hun hadde gjort. Å spille med åpne kort er alltid lurt, mener Gulbrandsen.

- Blir ikke rik

Svee Dahl har også vært påpasselig med å ikke kalle mønsteret for trønderbunad. Hun har oppkalt mønstrene etter mormor Serine og tante Johanna.

- Hele slekta mi bor i Trøndelag, og de synes det er stas, sier hun.

Målet med mønstersalget er ikke å bli rik. Den ivrige strikkeren forteller at hun har solgt en del av trønderbunad-mønstrene, men det er uansett bare en hobby.

- Jeg kommer aldri til å kunne leve av dette. Men jeg håper det blir en hyggelig biinntekt, sier hun.

Hvis du kun har strikket sokker tidligere, så kan det hende at mønsteret er i vanskeligste laget, men Svee Dahl tror dette er overkommelig for de fleste.

- Noen lar seg skremme av at man må strikke mønster på vranga, men det er enkelt å følge mine oppskrifter. Jeg går gjennom trinn for trinn hva man skal gjøre, sier hun.

Husfliden i Orkdal har allerede tatt inn mønstrene, og nå håper Svee Dahl at flere lokale garnbutikker i Trøndelag gjør det samme.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Denne lua er oppkalt etter tante Johanna. Modellen heter Aurora Dahl. Foto: ROGER LAURITZEN
Tone Svee Dahl har også laget strikkemønster for klær som passer til hunderasen mops. Her er det designeren selv og Aurora Dahl som poserer, samt hundene Ester og Randi. Foto: ROGER LAURITZEN
Å bruke mønsteret til trønderbunaden har ikke vært helt problemfritt. Etter at mønsteret ble lagt ut, kom det noen beskyldninger om at designeren hadde drevet med plagiering. Foto: ROGER LAURITZEN
Tone Svee Dahl fra Fredrikstad synes trønderbunaden er den fineste bunaden. Nå har hun latt seg inspirere. Foto: ROGER LAURITZEN