Fylkesmannen gir kritikk etter at dement mann døde

Rennebu kommune fulgte ikke opp pasienten godt nok.

Det var store letemannskap som deltok i søket etter den savnede 69-åringen på Berkåk.   Foto: ludvig killingberg

Saken oppdateres.

Fylkesmannen i Sør-Trøndelag gir Rennebu kommune kritikk etter at en 69-åring, som var dement, forsvant fra et helsesenter i kommunen i august i fjor. Det skriver NRK Trøndelag.

En større leteaksjon ble igangsatt, og letingen pågikk over flere dager. Først nesten en uke etterpå ble mannen funnet død i en bekk. I ettertid ble det igangsatt undersøkelser fra blant annet Fylkesmannen.

Tok for lang tid

De har nå konkludert med at Rennebu kommune ikke fulgte opp pasienten godt nok, og at avviket var markant. Blant punktene som kritiseres er at det tok for lang tid før letingen ble igangsatt av helsepersonell, og det tok også for lang tid før pårørende og politi ble varslet.

Ifølge NRK er fylkesmannen også kritisk til at mannen fikk forlate helsesenteret uten følge. Pårørende og helsepersonell mente turene økte livskvaliteten til mannen. I tiden før forsvinningen skal han imidlertid ha blitt mer forvirret, og fylkesmannen mener kommunen burde gjort en ny vurdering av mannens tilstand.

- Har handlet forsvarlig

– Hendelsen er dypt beklagelig. Samtidig mener vi å ha handlet forsvarlig, sier helse- og omsorgsleder i Rennebu, Solveig Løkken, til NRK. Hun mener også det ikke eksisterer dokumentasjon på at tilstanden var forverret.

Kommunen har nå økt bemanningen og låser dørene ved et gitt tidspunkt.

Før forsvinningen skjedde hadde kommunene allerede vurdert å innføre et GPS-system for å spore opp demente som forsvant fra sykehjem. Dette arbeidet ble intensivert etter dødsfallet, men systemet fungerer ifølge NRK ikke optimalt.

På forsiden nå