- Vi vet at mange utsettes for trakassering i arbeidslivet, og at kvinner i mannsdominerte yrker er særlig utsatt. Å varsle om at du har vært utsatt for seksuell trakassering, er tøft og vi tror at mange ikke orker den belastningen, sier likestillings- og diskrimineringsombud, Hanne Bjurstrøm i en e-post til Adresseavisen.

En tidligere brannleder i Trøndelag brann- og redningstjeneste (TBRT) er ilagt et forelegg på 12 500 kroner for å ha utført en seksuell handling mot underordnet kvinnelig kollega uten samtykke. Mannen nekter for at han har gjort noe kriminelt og vedtar ikke forelegget.

- Svært alvorlig

Det var to kollegaer av kvinnen som anmeldte forholdet. Ledelsen i TBRT valgte å ikke anmelde hendelsen.

LES PÅ PLUSS: - Sjelden at slike saker ender med straffeforfølgelse

På generelt grunnlag sier likestillingsombudet at alle arbeidsgivere må ha gode rutiner for hvordan de skal håndtere seksuell trakassering.

- Å bli utsatt for seksuell trakassering er svært alvorlig, og loven er klar. Arbeidsgiver skal sørge for å ha gode rutiner for å håndtere situasjoner der ansatte varsler om trakassering, sier Bjurstrøm.

LES MER (PLUSS): - Snakker med kolleger på en annen måte enn tidligere

- Alvorlig at det har tatt tid

Bjurstrøm sier at for å skape et godt arbeidsmiljø er det viktig at arbeidsgiver raskt og på en god måte tar tak i problematikken. Den seksuelle handlingen skal ha blitt utført under en fagtur til Polen i mars i fjor. Først seks måneder senere, da brannsjefen fikk vite om saken, ble saken tatt tak i.

- Slik saken er fremstilt, har det tatt for lang tid før arbeidsgiver har tatt tak i varselet om trakassering. Det er alvorlig. Det er avgjørende at arbeidsgiver har gode rutiner for å håndtere dette så raskt som mulig, for å sikre et godt arbeidsmiljø både for den som varsler, den som får anklagen mot seg og arbeidsplassen i sin helhet, sier likestillingsombudet.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.