Mistet sønn og bror på Utøya:

- Breivik gjør dette for å provosere

Utøya-etterlatte Randi og Sebastian Johansen Perreau har ingen tro på at Breivik vil si unnskyld til AUF og Arbeiderpartiet.

Sebastian Johansen Perreau fikk AUF-leiren i konfirmasjonsgave av storebroren Rolf Christopher som ble drept på Utøya. Nå venter han i spenning på hva utfallet blir i søksmålet til terroristen.  Foto: Christine Schefte, Adresseavisen

Saken oppdateres.

Sebastian Johansen Perreau (19) fra Malvik er bror til Rolf Christopher som ble drept på Utøya av Anders Behring Breivik (37).

Han fulgte delvis med på den tre timer lange forklaringen til massemorderen i Skien fengsel i dag.

- Det er vanskelig å ta ham alvorlig når han klager på kald kaffe og samme mat to dager på rad, sier han til Adresseavisen.

LES MER: - Jeg sliter med å beherske meg fordi det gjør så vondt

- Vanskelig å høre på

Fra vitnebordet beskrev den terrordømte 37-åringen hundrevis av tilfeller av det han kaller krenkende nakenransakelser, svært begrenset kontakt med andre mennesker, omfattende brev- og besøksbegrensninger og ingen mulighet for å skape meningsfylte menneskelige relasjoner.

- Kroppsvisitering er noe man må regne når man utfører en sånn handling som han gjorde. Jeg synes det er vanskelig å høre på ham fordi han fremstår som rolig og behersket. 

19-åringen tror ikke Breiviks mål med dagens forklaring var å spre propaganda, noe dommer Helen Andenæs Sekulic også hadde advart ham mot.

- Han vil være i rampelyset, og mye av det han sier er for å provosere. Som når han sammenligner seg med Nelson Mandela, mener studenten.

LES MER: Her er det du trenger å vite om isolasjonsskader

- Ville si unnskyld

Breivik hevdet at staten hadde tilbudt ham bedre soningsforhold dersom han ga opp kampen for nasjonalsosialismen. Han hadde takket nei og kommet med et mottilbud.

- Jeg har sagt at jeg er villig til å unnskylde meg overfor Ap og AUF og ikke fortsette kampen, hvis staten tillater nasjonalsosialistiske partier, sa han.

Studenten fra Hommelvik mener en unnskyldning er malplassert og neppe noe som er et reellt ønske.

- Det hadde gjort mer skade enn å lindre. Han sier det for å provosere. Å så unnskyld er noe man gjør umiddelbart, og ikke fem år etterpå. Dette handler om å få sympati med enda flere meningsfeller og støttespillere, tror Johansen Perreau.

Vi fulgte rettssakens andre dag minutt for minutt

- Kan ikke slippe ut

Mor til Sebastian og avdøde Rolf Christopher, Randi Johansen Perreau, mener Breivik har de rettighetene han trenger.

- Han bør ikke få noe mer. Han skal ikke få ytre seg noe mer enn dette. Han har forgrepet seg på samfunnets verdier, og jeg tenker: «Du blir behandlet dårlig? Ja, og hva så? Hva hadde du forventet?». Så lenge han blir behandlet humant i fengselet, så må han ta sin straff, mener Johansen Perreau.

Hun har ingen tro på at norske fengsel er så groteske som Breivik skal ha det til, og hun vil aldri se at han slipper ut av fengsel.

- Han har ingenting ut i verden å gjøre. Han skal være i forvaring helt til han ikke lenger puster på denne jord, sier hun bastant.

Rettspsykiater Michael Setsaas fra Trondheim har et selvbilde preget av stormannsgalskap.

- Ingen vanlig fange

Terroristen mistet ytringsfriheten 22. juli i 2011 ifølge Johansen Perreau.

- Jeg er ikke for tortur, og vi skal leve etter demokratiet og rettsstatens prinsipper men han kan ikke ytre seg på lik linje som andre i samfunnet, sier hun.

- Han er ingen vanlig fange, overgrepet var for stort. Det er et paradoks at han nå gjerne vil ha demokratiet og rettsstatens prinsipper på sin side, selv om det var dette han angrep 22. juli. Men nå er det hensiktsmessig for ham. Vi er nødt til å sette ned foten klart og tydelig, og slutte og bruke tid og ressurser på dette, mener Johansen Perreau.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.

Breiviks sak mot staten
 • Anders Behring Breivik ble i august 2012 dømt til 21 års forvaring med 10 års minstetid for terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011, der 77 mennesker ble drept og et stort antall alvorlig såret.
 • Breivik ble pågrepet samme dag og har siden vært eneste fange i Norge med bestemmelser om et særlig høyt sikkerhetsnivå, først ved Ila fengsel i Bærum og siden 2013 i Skien fengsel.
 • I 2013 anmeldte Breivik ledelsen ved Ila og daværende justisminister Grete Faremo (Ap) for torturlignende soningsforhold på grunn av langvarig isolasjon. Han hevdet seg også utsatt for psykisk mishandling gjennom stadige fysiske ransakelser og ytringsforbud. Saken ble henlagt med begrunnelsen «intet straffbart forhold bevist».
 • 1. juli 2015 stevnet Breivik staten for brudd på menneskerettighetene på grunn av soningsforholdene. Dette gjelder særlig Kriminalomsorgens bruk av isolasjon og kommunikasjonskontroll overfor ham.
 • Saken skal opp i Oslo tingrett 15. mars. Av sikkerhetshensyn føres saken i gymsalen i høysikkerhetsfengselet i Skien.
 • Fire dager er satt av til saken, og det skal føres åtte vitner. Det skal også gjennomføres befaringer i Ila og Skien fengsler.
 • Kilde: NTB
Randi Johansen Perreau mistet én sønn på Utøya, men fikk også oppleve at én sønn overlevde og kom tilbake. Hun tror ukas rettsak kan rippe opp i mange sår. 
    
      (Foto: Kjell A.Olsen, Adresseavisen)

Randi Johansen Perreau mistet én sønn på Utøya, men fikk også oppleve at én sønn overlevde og kom tilbake. Hun tror ukas rettsak kan rippe opp i mange sår.  Foto: Kjell A.Olsen, Adresseavisen

På forsiden nå