Midt-Norge i dag:

Frp-politiker vil ikke ha Koranens følgere i Norge

God morgen! Dagens nyhetsrunde i Midt-Norge inkluderer alt fra krangel i Oppdal til kirkebokdugnad i Orkdal.

Adresseavisen gir deg hver morgen en nyhetsoversikt fra midtnorske mediehus.  Foto: Grafikk

Saken oppdateres.

Studieleder Olav Gimse i Frp Nord-Trøndelag , og medlem av kommunestyret i Meråker har lagt ut et innlegg på Facebook hvor han sier at muslimer som følger Koranen ikke har noe i Norge å gjøre, skriver Trønderavisa. Til avisen sier han at han står for det han har skrevet.

- Du skal ikke være en rakettforsker for å forstå at det som står i Koranen eller Bibelen er noe annet enn det vi som ønsker frihet står for. Hvis de kommer fra et annet land, og forfekter ordrett det som står i Koranen, drar det med seg til Norge, og sier at det vi gjør er feil, så er de ikke velkommen, sier han.

Sentrumsplan

På Oppdal har vedtaket om sentrumsplanen i kommunestyret blitt betegnet som et kupp fra Venstre. Slike påstander vil Sp-politiker Ola Skarsheim ha seg frabedt, melder Opdalingen.no.

- Vi kjenner oss overhodet ikke igjen i måten dette er framstilt på, sier han til nettstedet, og får støtte fra Arbeiderpartiets Ragnhild Skjevik.

- Her var det ingen som kuppet noe som helst, mener hun.

Uenighet om vei

Sør-Trøndelag Arbeiderparti uttrykker etter landsmøtet stor skuffelse over at Nye Veier ikke har fulgt henstillinga til politikerne i Sør-Trøndelag og Høyre sentralt om å prioritere ny E6 Melhus-Ulsberg skriver Trønderbladet.

- Dette er et kraftig brudd på Høyres valgløfter om realisering innen 2021. I tillegg er vi fratatt politisk innflytelse som følge av regjeringens etablering av Nye Veier AS, uttaler årsmøtet ifølge avisen.

I Orkdal ber historielaget nå om dugnadshjelp til revidering av kirkebøker. I perioden 2001 til 2013 ble bøkene digitalisert, men avskriften ble ikke kontrollert opp mot kirkebøkene, forklarer Avisa Sør-Trøndelag. Resultatet er mange avvik på skrivemåten på navn og gården.

Fosna-Folket skriver at kommunestyret i Roan på torsdag skal behandle spørsmålet om mulig folkeavstemning rundt en mulig sammenslåing av Roan og Åfjord.

Lavest ventetid

NRK Trøndelag forteller at Helse Midt-Norge nå har den laveste ventetiden for pasienter i hele landet sammen med Helse Sør-Øst. Det er første gang sykehusene i regionen topper denne statistikken.

Mens kravet fra helsemyndighetene er 65 dager, er ventetiden for pasientene som sokner til Helse Midt-Norge 62 dager. Bare Helse Sør-Øst, som også har en ventetid på 62 dager, kan vise til like gode tall.

- Jeg er stolt over det arbeidet som er gjort for å redusere ventetiden. Det er første gang vi er best på ventetid i Norge, sier fagdirektør Kjell Åsmund Salvesen i Helse Midt-Norge til NRK.

Han roser de ansatte og sier at ventetiden har stor betydning, ikke minst for pasienter som lider av kreft og innenfor psykiatrien.

Lengst ventetid er det for pasientene i Nord-Norge. Der må de i gjennomsnitt vente i 72 dager på

Ordførerens mor er hundre

Namdalsavisa er også mest opptatt av det positive som skjer. De presenterer historien om Turid Aune fra Bindal, som fylte hundre år mandag. Anledningen ble feiret over tre dager.

Ordfører Britt Helstad holdt tale og overrakte telegram fra Kong Harald under selskapet på sykeheimen. Det ble en spesiell oppgave for ordføreren, siden hundreåringen er hennes mor. Derfor kunne hun også gi grundige opplysninger fra Turids Aunes liv.

Lærer norsk i butikken

Også avisa Ytringen er onsdag morgen mest opptatt av det som går bra. De forteller om Hassan Mohamad Alhaj fra Syria. Han har i vel et år hatt språkpraksis på nærbutikken på Foldereid.

Han drev to butikker hjemme i Syria og sier at jobben i butikken er mye bedre enn skolegang for å lære seg norsk.

Også trafikken har stort sett gått greit mandag morgen, selv om NRK Trøndelag opplyser at falt is ned i veibanen på fylkesvei 715 ved Høvringen ved Trolla.

På forsiden nå