Regionleder Midt for Røde Kors Kjersti Løvik forteller at de har like mange frivillige i sving i år som tidligere år. De fleste av de godt over 40 korpsene har en eller annen form for beredskap, enten de har hjemmevakt eller er på Røde Kors-hytta si.

- Dette er det folk som er klare til å rykke ut, sier Løvik.

- Vann kan bli skumle

Hvordan påsken forløper, avhenger veldig av vær, føreforhold og utfart.

- Nå er vi veldig spente i år med det mildværet som har vært, og så mye overflatevann som det finnes enkelte plasser. Det er meldt at det fryser på igjen litt høyere oppe. Når det kommer snø på toppen av det, kan en del vann bli usikre og skumle. Det kan også bli vesentlig større snøskredfare, sier Løvik.

Hun ber folk om å oppdatere seg på de nye fjellvettregelen (se fakta til høyre), og ber at alle tilpasser turen etter evne og forhold.

- I de nye fjellvettreglene har vi inkludert det å ta hensyn til skredvarsel og gjenkjenne skredfarlig terreng. Den beste måten å unngå å bli tatt av skred på, er å unngå områder der man kan utløse skred. Ikke gå i bratt terreng. Vi bruker å anbefale maks 30 graders helling, sier generalsekretør i Norges Røde Kors, Åsne Havnelid.

Tre infosentraler

I region midt er det tre infosentraler i påsken

- I Nord-Trøndelag er den i Kolvereid og i Sør-Trøndelag er den på Oppdal. I Møre og Romsdal er infosentralen i Langevåg, sier Løvik.

Det er herfra all kommunikasjon opp imot det nasjonale går. De tar inn informasjon fra hele distriktet og bidrar med koordinering dersom det skjer flere hendelser samtidig. Infosentralene kan også kontaktes dersom man har generelle spørsmål om forhold dit man skal på ferie.

Røde Kors Hjelpekorps er involvert i om lag 1000 aksjoner i året, og antall redningsaksjoner er tredoblet for Røde Kors de siste ti år, med en særlig økning i henteoppdrag.

- Terskelen for å be om hjelp er blitt lavere parallelt med at evnen til selv å håndtere det uforutsette synes redusert. En annen trend er at et økende antall går mer ekstreme turer, noe som gjør redningsarbeidet langt mer krevende og risikofylt for de frivillige, sier Havnelid.

700 skader i fjor

Hjelpekorpset var i fjorårets påske på 233 aksjoner og behandlet rundt 700 skader. Alle aksjonene utenom 25 leteaksjoner og fem skred, var henteoppdrag. Fem ganger måtte frivillige rykke ut på skredoppdrag i påsken i fjor, sammenlignet med seks i 2014 og 13 ganger i 2013.

I år er påsken tidlig. Andre tidlige påsker har bydd på mye snø og vær generelt, for eksempel 2008 og 2013.

I 2013 gikk det syv skred de første tre dagene i påsken. Røde Kors ber folk være forsiktige og tenke seg om før du legger ut på tur.

NB: Norsk Folkehjelp har også påskeberedskap i Trondheim, selv om dette ikke fremgår på kartet.

Mannskaper fra Røde Kors søkte gjennom skredet som gikk ved Sjusjøen i februar. Foto: NTB scanpix