Her har kommunen funnet en kreativ løsning på hundebæsj-problemet

Egne stativer med poser gjør at hundeeiere alltid har en løsning for hånden i Melhus.

Dette er et av hundeposestativene som er satt opp. Her ved rådhuset i Melhus.  Foto: RUNAR LIAN, MELHUS KOMMUNE

Saken oppdateres.

Debatten går på Facebook etter at Adresseavisen skrev om kirkegården på Havstein, der mange hundeeiere lufter hunden uten å plukke opp lorten etter den. De ansatte på kirkegården har sett seg lei på problemet.

I Melhus kommune har de funnet en annen løsning på problemet. På 15 steder i kommunen står det stativer med hundeposer tilgjengelig. Trønderbladet var de første som omtalte fenomenet.

- Vi var ikke veldig plaget med hundebæsj, men så det som et godt tiltak uansett, sier Rune Lian, som er leder for forvaltning, drift og vedlikehold av offentlige bygg i Melhus kommune.

Miljøvennlig

- Utgangspunktet var et firma som kontaktet oss om dette. Eiendomssjefen sa ja. Ordningen finansieres av reklameinntekt fra lokale bedrifter. Det eneste som koster er montering av stativene og å sette opp poser, forklarer Lian.

- De fleste er flinke til å ha med poser og plukke opp etter hundene sine. Dette er ment som et tillegg, sier Lian.

LES OGSÅ: Flere poser med hundebæsj dumpet i splitter ny fellesgrill


Postene er også miljøvennlige og vil bli brutt ned etter en viss tid om de skulle bli slengt i naturen.

- Tanken er at folk skal ta med posen hjem og kaste den hos seg, men hvis noen unger skulle rive ut posene, vil de ikke bli liggende, sier Lian. Stativene er også laget slik at det bare er mulig å rive ut én pose av gangen, og ikke ta ut hele rullen.

Han synes at ordningen så langt fungerer bra.

- Ordningen blir mest brukt i rundløypa rundt Melhus sentrum. Dette er en turløype som går rundt hele sentrum og opp til kirka, sier Lian.

- Prøvd også i Trondheim

Odd-Arne Nilsen, leder for idrett, park og skog i Trondheim kommune, forteller at de også har prøvd noe lignende.

- Vi har vurdert dette, og hadde også et slikt stativ ved Festningen. Problemet var at folk dro posene utover, det ble forsøpling det også. Disse posene var ikke nedbrytbare, forteller han.

Nilsen mener forøvrig ikke at hundelort er et utbredt problem i byen.

- De fleste hundeeiere er sitt ansvar bevisst, og vi synes situasjonen er bedre nå. Men det finnes unntak her som alle steder, mener han.

- Det verste er at folk plukker opp hundebæsjen i poser og så kaster posen fra seg ute i turområder.  Da er det bedre å vippe lorten unna stien med en pinne eller lignende, så vil det fort gå i oppløsning i naturen, mener Nilsen.

LES OGSÅ: Hun er drittlei hundeposer utenfor Havstein kirke

Oppfordrer til å bruke containere

På en del hundeforum på nettet klager enkelte over at det er for få søppelbøtter i turområdene. Nilssen mener det skal være nok.

- Vi har en del søppelkassser som står i turområder, men de kan ikke stå overalt- de må være tilgjengelig for tømming. Det er tømmingen som koster penger. Derfor har vi større containere på områdene der det ferdes mest folk, som for eksempel Ladestien, sier Nilsen.

- Vi oppfordrer folk til å se på merkingen, og kaste rett søppel i riktig container. Med litt omtanke går dette bra, mener han.

Les også om Turid (68) og Kjellrun (83) som ikke gadd å se på søppelet lenger - startet egen dugnad.

Er hundeeiere flinke til å plukke opp etter hunden i ditt nærområde?
Du må velge et alternativ
På forsiden nå