- Jeg gjør lekser, og tror ikke jeg jobber mer enn andre. Men biologi er vel noe jeg har litt lett for, sier Rian.

Hun er både overrasket, stolt og glad over at hun nå er blitt plukket ut som en av fire norske elever til å delta i biologi-OL til sommeren. For aller første gang er det avviklet nasjonal biologi-OL her til lands, og det endte med en svært sterk andreplass for Rians del.

- Jeg ble veldig overrasket da de leste opp resultatene. Jeg hadde ikke forventet dette, sier Rian.

Hele klassen

Biologi-OL har blitt gjennom ført i tre runder: Først med en prøve for 575 elever fra 16 ulike fylker, deretter gikk 76 av disse videre til andre runde, før de 16 beste elevene gikk videre til den tredje og siste runde denne uken.

Rian går på Kristen videregående skole Trøndelag (KVT) i Trondheim, og det var læreren som foreslo at hele klassen skulle delta i biologi-OL. Det skulle vise seg å være en gylden mulighet for 18-åringen Elise.

- Jeg tenkte at det var artig prøve seg, sier hun som var den eneste fra KVT som gikk videre.

Beste i landet

Mandag møttes de 16 beste elevene til fire dagers intensive forelesninger ved Universitetet i Oslo. Fredag ble det hele avsluttet med eksamen.

- De 16 som var igjen er de beste biologielevene i landet. Denne uken har de gått gjennom pensum som tilsvarer ett års studium. Det har vært et vanvittig trykk, de har fått 10 studiepoeng hver dag, forteller Elina Melteig, kommunikasjonsrådgiver ved institutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo.

Hun sier at tilbakemeldingene fra foreleserne har vært at det har vært et svært høyt nivå på elevene.

- Vi har lært veldig mye. Det har vært intenst, med 10–12 timer lange arbeidsdager. Men det har vært kjempeartig, sier Rian fredag kveld, sliten og svært fornøyd.

Snart russ

- Har du fått noen reaksjoner på sølvplassen?

- Jeg har fortalt det til familie og venner. De er glade og stolte, smiler 18-åringen fra Skaun.

- Og nå blir det OL i Hanoi?

- Det tror jeg blir veldig stort, veldig interessant, og en kjempeartig erfaring å ha med seg. Vi skulle egentlig til Italia i sommer, men det finner vi en løsning på.

Biologi-OL foregår i Hanoi 17.–24. juli. Her kommer det deltakere fra 68 land.

Rian går tredje året på KVT, og er dermed snart russ. Etter russefeiringen ser hun gjerne at hun får en eksamen i biologi, som er yndlingsfaget. Der har hun fra før toppkarakter.

- Og neste år skal du kanskje studere biologi?

- Det blir ett eller annet innenfor biologi. Jeg skal tenke litt på det, sier hun.

Her er Norges deltakere til biologi-OL i sommer flankert av Finn-Eirik Johansen, instituttleder Universitetet i Oslo og Vilde Olsson (praktisk ansvarlig) t.v. og dekan Morten Dæhlen (t.h.). Elevene er fra venstre Erik Hodt, Akershus,, Kristin Hannestad, Bergen, Hanna Bjone, Oslo og Elise Rian, Skaun. Foto: Elina Melteig, Universitetet i Oslo