Selvgående vaktmester på havbunnen

Slangeroboter utviklet i Trondheim kan revolusjonere inspeksjon og vedlikehold av olje- og gassinstallasjoner.

Slange i vann: En prototype av en ny slangerobot er snart klar for testing. Denne er utviklet tidligere. Fra v. teknologisjef Pål Liljebäck i selskapet Eelume, daglig leder Kristin Y. Pettersen i Eelume, divisjonsdirektør Bjørn Jalving i Kongsberg Maritime og forsknings- og teknologisjef Elisabeth B. Kvalheim i Statoil. 

Saken oppdateres.

De svømmende slangerobotene kan operere på flere hundre meters dyp.

Se video av havmonsteret her.

NTNU og Sintef har forsket på slangeroboter i mer enn ti år. De kan spare oljenæringen for store beløp fordi de kan utføre oppgaver uten bruk av kostbare fartøyer på overflaten. En ny prototype er snart klar for testing.

Selskapet Eelume, en knoppskytingsbedrift fra NTNU, utvikler nå løsningen for markedet sammen med Kongsberg Maritime og Statoil. En samarbeidsavtale mellom de tre selskapene er nå signert, ble det opplyst under en presentasjon for media mandag.

Den slangelignende og fleksible roboten gir unike muligheter, sier teknolgisjef Pål Liljebäck i Eelume.

- Roboten er selvgående og så slank og fleksibel at den kommer til på steder som er vanskelig å nå med den teknologien som brukes i dag. Lengden på roboten kan tilpasses behovet. Den kan være opptil ti meter lang. Det er første gang vi kan operere slangeroboter på så store dyp, sier han.

LES OGSÅ: Slangerobot på mars

Den nye slangeroboten tåler å være lenge under vann. Den stasjoneres permanent på havbunnen i nærheten av olje- og gassinstallasjoner, og utføre oppgaver både rutinemessig og etter behov.

Statoil ser på teknologien som svært interessant, sier forsknings- og teknologisjef Elisabeth B. Kvalheim. Hun beskriver roboten som en slags selvgående vaktmester på havbunnen.

LES OGSÅ: Skal redde jordskjelvofre

- Eelume er et godt eksempel på hvordan innovasjon og ny teknologi kan bidra til å redusere kostnader. Besparelsen ligger særlig at vi kan slippe å bruke båt til noen av arbeidsoppgavene. Det ligger et stort potensial i denne teknologien, sier Kvalheim.

På forsiden nå