Sjåføren manglet over fem timer pause

- Et alvorlig brudd på hviletiden, sier Statens vegvesen.

Saken oppdateres.

Mandag ble en nederlandsk lastebilfører stanset og anmeldt på Hitra. Føreren hadde kun hvilt i 3 timer og 28 minutter det siste døgnet, melder Statens vegvesen på Twitter.

- Trafikkfarlig

Føreren hadde kjørt i 15 timer og 23 minutter det siste døgnet. Vegvesenet opplyser at hviletiden skulle vært minst 9 timer.

- Det er veldig trafikkfarlig hvis det er trøtte og slitne sjåfører på veiene. I tillegg vil de utgjøre konkurranse for firmaer som gjør alt lovlig, sier leder Jan Ivar Moen for Statens vegvesens utekontroll i Sør-Trøndelag.

Sjåføren manglet over fem timer hvile, og Moen betegner dette som et alvorlig brudd på vegtrafikkloven.

Les også: Kjørte 268 mil – uten pause

Jukset med sjåførkortet

På Frøya ble en annen lastebilfører stanset tirsdag formiddag. Ifølge vegvesenet hadde vedkommende en annen manns sjåførkort i fartsskriveren.

- Grunnen er ofte at de skal skjule kjøringen, slik at brudd på hviletid ikke avdekkes på kontroll. Denne gangen ble sjåføren tatt på fersken, sier Moen.

Sjåførkortet er personlig, og skal registrere all kjøring. Moen opplyser at lån av andres kort er én av mange metoder som benyttes for å unngå loven.

- Det er en alvorlig sak når de velger å gjøre det på den måten. Da vet vi ingenting om hvor lenge han har kjørt på forhånd, sier Moen.

Han sier Statens vegvesen ser strengere på forhold med juks og manipulering. Føreren på Frøya kunne heller ikke legge frem sitt egentlige sjåførkort for sammenlikning. Han fikk derfor kjøreforbud, og ble anmeldt.

På forsiden nå