58-åringen husker ingenting av den alvorlige fallulykken som inntraff 21. mars i år i Klatrehallen på Orkanger.

- Det er kanskje like så greit, sier hun på telefon fra sykesenga på Bevegelsessenteret på St. Olavs Hospital.

Det var Avisa Sør-Trøndelag som omtalte saken først.

Lagt i respirator

Da falt Elin Birgitte Sagvold fra Løkken i Meldal rett i bakken fra om lag ti meter. Hun har klatret i seks år, og har omtrent ikke mistet en eneste tirsdagstrening med Meldal tur- og klatrelag.

- Jeg har vært mye i Klatrehallen på Orkanger. Det sies at jeg kanskje er den som har klatret ruta jeg falt ned fra mest. Det var kanskje det som var problemet også. Det gikk automatikk i det, og jeg glemte sikringen, sier hun.

En klubbkollega så fallet og flere hørte det høye smellet da Sagvold traff bakken. Hun ble kjørt i ambulanse til St. Olavs Hospital og ble lagt rett i såkalt «tømmerstokkregime» som innebærer strengt sengeleie inntil man har fått stabilisert skadene.

- Jeg lå i respirator i ei uke på intensivavdelingen med metallpinner i begge beina, sier hun.

Julia Baumgart (26) skadet seg hardt i en klatreulykke. Det stopper ikke henne fra å bestige Afrikas høyeste fjell.

Måtte skjære opp leggen

Skadene var omfattende. Sagvold hadde knust begge hælene, fått flere brudd i begge leggene, brudd i høyre tommel og to punkterte lunger. Legene måtte også avstive fire ledd i ryggen.

- Man måtte skjære opp høyrefoten fordi den var hoven og man måtte minske trykket. Etter to døgn kunne de lukke såret igjen, sier hun.

2. april fikk hun komme til Bevegelsessenteret, og da begynte operasjonene i beina. 19. april ble den siste operasjonen gjennomført i venstrefoten.

- For to dager siden måtte man bryte opp høyre tommel fordi den hadde grodd i feil stilling. Så den kan jeg ikke bruke så mye, sier Sagvold.

- Har vært i grøfta

På grunn av klatringen og en jobb hvor hun er i stor fysisk aktivitet er Sagvold i god form.

- Denne grunnlagstreningen berget meg trolig. Jeg har nedsatt følelse i beina, men jeg kjenner hver dag at jeg får mer og mer følelse tilbake. Jeg er veldig optimist, selv om jeg også har vært skikkelig i grøfta, sier Sagvold.

Hun får ikke belaste beina maksimalt før det har gått tre måneder etter siste operasjon. Rehabiliteringen vil bli lang, og det er ikke sikkert hun får komme hjem til tvillingene sine på 11 år før nærmere skoleslutt.

- Men jeg trener hele tiden. Jeg sitter i senga og på sengekanten og gjør øvelser. Mitt store mål er å få komme hjem og gå over tunet, sier hun.

Treningseksperten gir tommelen opp for klatring!

- Ble uforsiktig

Sagvold hadde planer om å klatre Stetind i sommer. Nå vet hun ikke om hun noensinne vil komme tilbake i klatreveggen.

- Jeg må kjenne etter når jeg er tilbake på beina. Det kan hende jeg blir redd. Jeg har aldri hatt høydeskrekk og har aldri vært redd før. Jeg ble nok litt uforsiktig og da ble jeg så ivrig at jeg glemte sikringen, sier hun.

Til tross for den alvorlige ulykken mener hun klatring er en fantastisk hobby.

- Du får maksimal effekt på kort tid. Man trener hele kroppen. Dessuten er det veldig sosialt, sier hun.

Skryter av personalet

Flere i klatreklubben i Meldal har vært innom på besøk, og det har vært godt med et stort nettverk.

- Det er forferdelig å bare ligge i ei seng, men det går bedre nå. Jeg har blitt flinkere til å legge ut noe på Facebook, og det er hyggelig med mange tilbakemeldinger der, sier hun.

Den spreke 58-åringen driver egen smykkebutikk og mineralmuseum over verkstedet på Løkken, og hun holder stadig foredrag om geologi for de ansatte på sykehuset. Hun skryter uhemmet av behandlingen.

- Jeg sier til legen min at han er en tryllekunstner. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre for alle de som steller med meg. Jeg kan ikke få fullrost dem godt nok. Jeg er evig takknemlig for helsevesenet i Norge og den flotte staben på St. Olavs Hospital, skryter hun.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

Elin Birgitte Sagvold ser lyst på livet selv om hun fikk alvorlige skader etter fallulykken i Klatrehallen på Orkanger i mars. Foto: PRIVAT
På grunn av en svært hoven legg måtte legene skjære opp og lette trykket. To dager senere ble det sydd igjen. Foto: PRIVAT
Før legene satte i gang med operasjon måtte Elin Birgitte Sagvold få stabilisert skadene i beina. Det ble derfor skrudd inn metallpinner. Foto: PRIVAT
Hver dag merker Sagvold forbedring med tanke på følelse i beina, og fysioterapeuten forteller om stor fremgang. Foto: PRIVAT