Oppdal og Rennebu banket avtale på rekordtid

På vel en uke har Oppdal og rennebu forhandlet fram en intensjonsavtale om å gå sammen i en kommune.

Har troen: Ordfører i Oppdal, Kirsti Welander, har tro på at det blir fusjon mellom Oppdal og Rennebu. (Arkivfoto) 

Saken oppdateres.

Det blir i så fall den suverent største hyttekommunen nord for Dovrefjell - og en kommune som har som mål å arbeide med naturbasert reiseliv. Rennebu og Oppdal åpner også for å inkludere andre som ønsker å bli en del av den nye kommunen. Krefter på Kvikne, som har potensielt store inntekter innenfor kraft og som er en del av Tynset kommune, mener at grenda bør være en del av den nye kommunen bestående av Oppdal og Rennebu.

LES OGSÅ: - Oss vil helst vårrå for oss sjøl

LES OGSÅ: Rennebus store drøm gikk i vasken

Navnet bestemmes senere

Den mest krevende nøtta er det som mange kommuner sliter med: Hva skal den nye kommunen hete?

- Vi har ikke landet hva den nye kommunen skal hete. Det skal vi ta opp senere. Vi håper å få i gang en navnekonkurranse eller en prosess med en bred og god involvering av innbyggerne rundt dette spørsmålet, sier ordfører i Oppdal, Kirsti Welander, til Adresseavisen. Hun er veldig godt fornøyd med at avtalen om intensjonsavtalen ble signert onsdag ettermiddag.

- Vi har hatt veldig gode møter. Vi har bare holdt på med selve jobbinga en drøy uke, men det har vært mye tankevirksomhet i forkant av forhandlingene fra begge partene. Nå har vi på plass en intensjonsavtale som begge forhandlingsutvalgene står bak.

- Har dere endt opp med mange runde og vage formuleringer?

- Nei, dette er en blanding. Jeg tror ikke denne avtalen oppfattes som en God jul og godt nytt år-avtale. Men det er mer vi må jobbe med, men samtidig er den konkret på flere elementer, sier Welander, og understreker at de går inn for å bygge en ny kommune som skal være i stand til å ta på seg nye oppgaver fra stat og fylkeskommune.

Dessuten er det enighet om at Oppdal skal utvikles som regionsenter, mens Berkåk blir kommunedelsenter med grunnleggende offentlige og private tjenester. Oppdal får ordfører og rådmannsfunksjoner, og begge kommunene går inn med alt av kapital og gjeld. Ingen ansatte skal sies opp som følge av fusjonen. Overtallighet løses med naturlig avgang.

Folkeavstemning til høsten

Nå skal begge kommune ha innbyggermøter og innbyggerundersøkerlser - og begge kommunestyrene skal behandle intensjonsavtalene før 1. juli. Deretter vil kommunene jobbe konkret med navnet og fordeling av funksjoner og arbeidsplasser mellom kommunene. Det arbeidet vil gå fram til september.

- Deretter vil vi lage en ny avtale, som forhåpentligvis vil munne ut i en endelig avtale.

Rennebu vil ha spørsmålet opp i en folkeavstemning, mens Oppdal har ikke et vedtak om å avholde folkeavstemning.

Lang vei: Ola Øie (til venstre) og Rennebu har brukt lang tid på kommunereformen og har flørtet i alle retninger. Nå har de endt opp med en intensjonsavtale med Oppdal. Det er Børge Dahle glad for. 

Lang vei: Ola Øie (til venstre) og Rennebu har brukt lang tid på kommunereformen og har flørtet i alle retninger. Nå har de endt opp med en intensjonsavtale med Oppdal. Det er Børge Dahle glad for. 

På forsiden nå