Går alt etter planen blir Trøndelag en realitet 1. januar 2018.

- Nord og Sør-Trøndelag har søkt om sammenslåing, og vi forbereder nå en sak for Stortinget som vi håper blir behandlet før sommeren. Da er det formelle på plass, sier Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) til Adresseavisen.

Koster penger

Selv om målet er å spare penger på sikt, koster det penger å slå sammen to fylker til ett.

LES HER: De nye «ektefellene» Tore O. Sandvik (Ap) og Anne Marit Mevassvik (Ap) drømmer begge om å bli Trøndelags første høvding

- Vi har brukt samme modell som brukes for sammenslåing av kommuner for å estimere utgiftene. Vi regner med at 30 millioner kroner skal dekke kostnadene ved en fylkessammenslåing, sier Sanner.

Kommunal- og moderniseringsministeren er opptatt av at pengene skal gi nye Trøndelag en god start.

- Det er viktig for Trøndelag at prosessen blir vellykket. De er først ute med en sammenslåing, men også andre fylker som velger å slå seg sammen vil få et beløp beregnet etter samme modell som Trøndelag.

Kompliserte beregninger

Når en sammenslåing innebærer mindre penger enn ellers, er det mulig at det må gjøres flere justeringer på budsjettet.

- Det er kompliserte beregninger, og hvis man ser at for eksempel antallet ungdommer på videregående skole, reiseavstander, eller andre momenter ikke dekkes, er det grunnlag for nye justeringer, sier Sanner.

De 30 millioner kronene som i første runde skal dekke sammenslåingen av de to fylkene bevilges over revidert nasjonalbudsjett.