Bjørn overlevde kollisjon med tog på Dovrebanen

DNA-spor bekrefter at bjørnen overlevde sammenstøtet, og den er registrert i flere trønderske kommuner.

Saken oppdateres.

En bjørn ble påkjørt av et tog like nord for Dombås sentrum i Dovre kommune på sankthansaften i fjor. Den løp til skogs, og det var usikkert hvor hardt skadd bjørnen var. Politiet i Gudbrandsdalen gikk ut og advarte folk i området, siden en skadd bjørn kan være farlig. Det ble satt i gang et søk, men bjørnen ble ikke funnet.

LES MER: Høyres bjørneinstruks får etterspill

Tidligere kjenning

Nå har Statens naturoppsyn (SNO) registrert hårprøver som bekrefter at bjørnen overlevde sammenstøtet. Det skriver Rovdata i en pressemelding. Blod og hår ble funnet på kollisjonsstedet, og det ble sendt inn til DNA-analyser. Resultatene viste at det dreide seg om en tidligere kjenning, nemlig en hannbjørn kalt ST20.

- Det ble funnet hårprøver i Samdalen og Åsdalen i Ringebu kommune 1. og 19. september i fjor av Statens naturoppsyn i forbindelse med skadedokumentasjon på ferske sauekadaver som viser seg å være fra samme hannbjørn. Den overlevde altså ulykken uten livstruende skader, sier leder Jonas Kindberg i Rovdata.

LES MER (PLUSS): Bjørn er turist-åte i Sverige

Registrert i Selbu først

Den første gangen bjørnen ble registrert var gjennom en hårprøve ved Stokkfjellet i Selbu kommune 8. juli 2013. Senere er den registrert i kommunene Midtre Gauldal, Holtålen, Røros, Nord-Fron, Dovre og Ringebu i løpet av en treårsperiode.

- Årlig innsamling av DNA-analyser over hele landet gjør det mulig å følge individer fra år til år, og over tid gir det en god oversikt over bjørnebestanden i Norge, avslutter Kindberg.

Følg Adresseavisen på Facebook, Instagram og Twitter.

På forsiden nå