Adresseavisen skrev lørdag at Norsk institutt for naturforskning (Nina) har telt ærfuglhanner i Trondheimsfjorden, og at resultatet var nedslående.

Ifølge forsker Arne Follestad er 1270 hanner det laveste antallet han kan huske for denne delen av Trondheimsfjorden. I fjor var tallet 1650 hanner.

Stormåsen har skylda

Jan Kjørsvik fra Frosta bor like i nærheten av fjæra. Han er ikke overrasket over utviklingen.

- Vi som bor ved Trondheimsfjorden har sett denne utviklingen lenge, og vi kjenner til en vesenlig årsak til denne nedgangen, sier Kjørsvik, som er opprørt over at forskerne ikke vil høre på det lokalbefolkningen har å fortelle.

LES HER: Ærfugler på bytur på Solsiden

- Stormåsen, hegra og havørna tar det de kommer over, og når hekkeplassen til stormåsen ligger i samme fredningsområde på Tautra, så må det få stor betydning for bestanden av ærfugl, sier han.

Hekkeplass for stormåsen

Kjørsvik forteller om holmen Øksningen, som er hekkeplass for stormåsen.

- Den ligger bare 800 meter fra Skage på Tautra. For noen år siden var jeg vitne til at to stormåser spiste en hel søskenflokk på seks samme dag som de kom ut av reiret i løpet av to timer, forteller han.

Bestanden av ærfugl har gått kraftig tilbake. Se video her

Kjørsvik mener derfor at det i realiteten ikke er noen fredning av ærfuglen på Tautra og Frosta før myndighetene tar bort fredningen av Øksningen.

En annen gang så Kjørsvik at stormåsen tok en måseunge i lufta.

- Vi har nesten ikke fiskemåse igjen her ute. Vil vi ha fiskemåsen og ærfugl, blir det også helt feil å frede ørna, sier han.

Angriper i formasjon

Amund Nilssen fra Frosta er helt enig med sambygdingen Jan Kjørsvik.

- Jeg har snart brukt opp mitt 80. år, og jeg har derfor sett utviklingen over mange år. Vi må få oppheve fredningen av Øksningen, og tillate sanking av egg igjen, sier Nilssen.

Han forteller at han har sett stormåsen angrepet i formasjon for å få tak i ærfuglunger.

- Bestanden av stormåse har eksplodert. Det var ikke slik før i tiden, forteller Nilssen.

Da han var på Sør Gjæslingan for litt siden reagerte Amund Nilssen på at det var så lite ærfugl der.

- Jeg snakket med en som var oppvokst der, og han sa at siden ørna ble fredet hadde den herjet vilt blant ærfuglene. 10 til 12 ørner i lufta samtidig var ikke uvanlig.

Rev

I tillegg er rødreven ifølge Nilssen en trussel mot ærfuglen.

- Bestanden av rødrev har også tatt seg opp. Jeg har sett at den er der og leter etter egg.

Ærfuglhannene ligger på rekke og rad i Trondheimsfjorden. Foto: NINA