Kveldsfisket til mannen i Klæbu ble avbrutt da han gjorde en oppsiktsvekkende oppdagelse. Fra elvebredden i Svean-området så han noe hvitt komme flytende nedover Nidelva.

- Det var ei stor fiskand som hadde tatt en ørret som var for stor. Fisken stakk ut av munnen på den, sier fiskeren som ønsker å være anonym.

Han brukte fiskestanga til å få fuglen, som er ei laksand, inn til land. Ørreten veier ifølge fiskerens anslag mellom 300 og 400 gram.

- Anda var litt blaut, men intakt, så den har nok ikke ligget i vannet så veldig lenge.

Etter å ha sikret bilder av fuglen og fisken, la han dem i skogkanten.

- Fuglen var ikke veldig ødelagt, og det var ikke ørreten heller. Det var en skikkelig fin «steikfisk», sier fiskeren, som aldri har sett noe lignende.

- Heftige bilder

Det har ikke Martin Eggen heller. Han er naturvernrådgiver i Norsk Ornitologisk Forening, og var tirsdag kveld ute på feltarbeid i Vesterålen sammen med kollega og biolog Oddvar Heggøy da han vurderte bildene for Adresseavisen.

- Det er heftige bilder. At det er fisken som har drept den er helt sikkert, sier Eggen.

Han forteller om andre typer fugler som ikke har problemer med stor fisk, men verken han eller kollegaen kan huske lignende eksempler der en laksand har vært involvert.

- Drepes av magesyra

- Storskarven er en virkelig storspiser. Den prøver seg på stor fisk som den gjerne må vende på for å få ned i svelget. Fisken spises levende, men blir fort drept av magesyra. Den kan ta så stor fisk at det nesten ser grotesk ut.

Det gjør vanligvis ikke laksanda, som lever av stingsild, småørret og annen småfisk.

- De jakter ofte sammen, og presser fiskestimer med småfisk inn mot land hvor de forsyner seg. Denne laksanda har nok handlet på instinkt, vært uheldig med fangsten og feilvurdert situasjonen. Jeg har aldri hørt om noe sånt, sier Eggen.

Ål spiste seg ut av halsen

Det tilfellet han kan huske på som ligner mest er fra 2006, og dreier seg om en ål og en fugl kalt rørdrum. Hendelsen på Tysnes for ti år siden er fortsatt en snakkis blant ornitologer.

Flere medier, blant annet Bergensavisen, omtalte hendelsen der ålen nektet å gi opp kampen og spiste seg gjennom halsen på fuglen etter at den ble forsøkt spist. Dramaet i Tysnes endte med at begge ble drept i medlidenhet av mannen som så den spesielle kampen.

- Det var veldig spesielt, og vi husker den godt. Fuglene har så sterk magesyre at fiskene de spiser dør, selv om de er sprell levende når de blir tatt. Dette er også en slik sjelden observasjon, sier han om laksanda og ørreten i Klæbu.

Følg Adresseavisen på Facebook , Instagram og Twitter.

Laksanda spiser vanligvis stingsild og annen småfisk. Ørreten denne anda prøvde å spise, veier ifølge fiskeren mellom 300 og 400 gram. Foto: Leserbilde
Naturvernrådgiver Martin Eggen i Norsk Ornitologisk Forening har aldri hørt om slik atferd fra ei laksand før. Foto: jens petter søraa