- Dette har vi gledet oss til lenge. Elva er perfekt, mye vann er bra for laksen så tidlig i sesongen. Det betyr at det har gått opp laks i elva. Mye fisk, sier Jan Erik.

For andre år på rad skal de fiske på Horgøien i Gaula. Fluestengene er for lengst gjort klare. Åets fluer er ferdige og henger på synkesnører. Snart skal de ut i elva for å lure laksen som står der nede.

Kribler i kroppen

- Det er viktig å komme tidlig til elva slik at vi kan planlegge og spekulere. Jeg kjenner det kribler nå. Jeg har virkelig trua på at dette skal bli en god laksesesong. Det er mange tegn i tiden som tyder på det, sier Jan Erik.

Sønnen Steffen er superoptimist. Selv om han må på skolen i morgen tidlig har han tenkt å være her hele natta for å konkurrere om hvem som får årets første laks i Gaula.

- Det ser meget bra ut - i alle fall akkurat på dette valdet. Gaulfossen har vært stor siden 10. mai og det skal bety at mye fisk står og stanger nedenfor fossen. Det er bra for oss, men kanskje ikke like bra for de som fisker over fossen, sier Steffen.

Leter frem hagla

Grunneierne Finn Roger Buan og Siri Stav gjør de siste forberedelser foran årets laksesesong. Når klokka slår 12 skal Finn lete fram hagla og skyte en salutt over det 2,5 kilometer lange valdet i Gaula. De to har ventet og forberedt seg lenge nå. De er begge sikre på at det kommer minst en laks på land her i natt.

- Dette valdet fisker veldig bra på stor elv, så dette begynner å se lovende ut. Elva har steget litt utover dagen, og temperaturen har gått litt opp i vannet. Det er nærmest perfekte forhold for fiske i natt, sier Finn.

- Det skal forundre meg mye om det ikke blir fisk i løpet av natta. For noen år siden var den første laksen på land her ti minutter over midnatt, sier Siri.

Håper på storlaksen

Rundt 20 laksefiskere er på plass på Horgøien denne natta, og alle håper på akkurat det samme: At storlaksen skal bite over akkurat den flua aller sluken som de slenger i vannet. Om noen timer vet vi svaret.

Langs hele Gaula står menn og kvinner i grønne klær, vaderstøvler og lange fiskestenger i kveld. De gjør seg klare til dager, netter og uker med fisking. Jan Erik Granbo er en av dem som regner med at det lite søvn de neste dagene.

- Det blir nok mye fisking og lite søvn. Når alt ligger til rette for å få stor laks på kroken så kan man ikke ligge inne campingvogna å sove, sier laksefiskeren som snart er klar for en våkennatt i Gaula.

Utstyret kjøres klart. Foto: RUNE PETTER NESS