Flere elger har fått dødelig sykdom

Ytterligere to elger har fått påvist den dødelige sykdommen CWD. Det er to elger i Selbu i Sør-Trøndelag som har fått sykdommen. Mattilsynet er bekymret.

– Det er klart vi er bekymret, sier fagdirektør i Mattilsynet, Kristina Landsverk.  Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Saken oppdateres.

– Selv om sykdommen ikke er farlig for mennesker, er vi er bekymret for at dette kan bli et problem for hjortedyrene her i Norge, sier fagdirektør i Mattilsynet, Kristina Landsverk, til NRK.

I slutten av mai ble sykdommen oppdaget på en annen elgku i samme område. Det var første gang sykdommen ble oppdaget på elg. I april ble sykdommen for første gang oppdaget i Europa på en rein i Sogn og Fjordane.

Det vil nå tas flere prøver av dyr over hele landet, og planer for en systematisk kartlegging av hjortedyr vil være klar i løpet av kort tid, ifølge Mattilsynet.

Chronic Wasting Disease (CWD) er en prionsykdom som er dødelig. Andre typer av slike sykdommer er skrapesyke hos sau og kugalskap hos storfe. CWD er først og fremst kjent i USA og Canada, og det bekymrer Mattilsynet at den nå er påvist i Europa for første gang, og i Norge.

– Det er klart vi er bekymret. Norge er et land med veldig god dyrehelse. Det er sjeldent at vi er i en situasjon hvor sykdommer dukker opp først hos oss. Dette er noe vi må undersøke nøye fremover, understreker Landsverk.

På forsiden nå