Faste leietakere på Ørland kultursenter

De har fått navnene Tjeld og Tjeldrun. Men så er de også gamle kjente, det er åttende året de har slått seg til i Ørland kultursenter.

Trygt sted: Mens Tjeld og Tjeldrun flyr but i verden for å finne mat, er ungene trygge inne i den skjermede japanhagen i Ørland kultursenter.  Foto: Richard Sagen

Saken oppdateres.

Mellom Ørland kultursentrum, Kysthotellet og rådhuset på Brekstad ligger en avskjermet liten hage. Hit kommer ingen rever eller andre luringer inn, med mindre de tar seg inn via biblioteket for eksempel. Eller over takene. En perfekt hekkeplass for tjeld. Ikke bare er plassen skjermet, her er også grus som i ei fjære, perfekt underlag for et reir.

Tre sultne unger

I år har Tjeld og Tjeldrun fått tre unger. De kom ut av eggene for et par uker siden, tripper nå rundt og løper til hver gang foreldrene kommer flyvende med matforsyning.

De er blitt en attraksjon og kultursenterets fineste utstilling. De kan iakttas innefra gjennom de store glassveggene mot Trøndelags kanskje fineste japanske hage. Fin forlystelse, særlig for barnehagebarn.

Spist av stormåse

Et år gikk det ikke så bra, forteller arrangementsleder Arve Width. Da kom en svartbak flygende inn og glefset i seg en haltende, syk unge.

- Et annet år prøvde vi å flytte dem til fjæra, men da skjønte de ingenting, så fuglene måtte bæres tilbake i hagen, forteller Width.

Siden har tjeld-familien fått være i fred til ungene er flyvedyktig og kan komme seg over takene og ut på egen hånd. Det eneste kultursenteret gjør, er å sette ut vann slik at de alltid har drikke til skjellene og markene som foreldrene serverer.

På forsiden nå