Nå er det vedtatt. Trøndelag er samlet

Ferdig snakket, ferdig banket. Nå i kveld gjorde Stortinget det historiske vedtaket: «Nord-Trøndelag fylke og Sør-Trøndelag fylke slås sammen til Trøndelag fylke fra 1. januar 2018».

Kolberg (i midten) jublet med Trønderlaget: Fra venstre: Andre N. Skjelstad (V), Snorre Valen (SV), Jorodd Asphjell (Ap), Ingvild Kjerkol (Ap), Trond Giske (Ap), Tore O. Sandvik (Ap), Martin Kolberg (A)!, Elin Rodum Agdestein (H), Arild Grande (A), Sivert Bjørnstad (Frp), Torhild Aarbergsbotten (H), Heidi Greni (Sp), , Frank Jenssen (H), Lill Hariet Sandaune (Frp)  Foto: Kristin SVorte

Saken oppdateres.

- Dette er en jubeldag for hele Trøndelag, vi får til mye mer i fellesskap. Den nye regionale slagkraften skal vi bruke til å skape arbeid til alle, næringsutvikling og til å bygge hele Trøndelag, sa Trond Giske (Ap).

Ut av stortingssalen rant det i kveld ut med smørblide representanter fra nord og sør, men straks altså bare trøndere i offisiell form.

LES OGSÅ: Feiret trøndersamling med bartekake

Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol nølte ikke med å svinge seg til de store høyder:

- «Verda er vakker ho, berre du ser ho fra rette kanten» skrev Olav Duun. I kveld var verda vakker både sett fra Oslo og fra Trøndelag - i kveld ble Trøndelag samlet igjen og det føles deilig, fastslo Kjerkol.


Verdensrekord

Rett før det historiske vedtaket om at Trøndelag skal samles, vedtok Stortinget at Norge bør deles i ti regioner.

- Det skal holde hardt å opprettholde myten om trege trøndere fremover. Trege Trøndelag er nemlig kjappest i landet, kanskje verden. Mindre enn to minutter etter at stortingsflertallet gikk inn for å halvere antall fylker i Norge, ble søknaden om å slå sammen Trøndelag vedtatt, påpeker Høyres Frank Jenssen.

SE OGSÅ: Fikk du med deg disse?

Samlet Storting

- Dette er en stor kveld for Trøndelag og for en trønder. Etter 200 års adskillelse så blir vi  sammen igjen, sier saksordfører Andre N. Skjelstad fra Venstre.

Det historiske vedtaket om å samle Trøndelag ble gjort av et samlet Storting.

- Sp støtter frivillige sammenslåinger. Her er fylkestinga enige og vi stadfestet i dag de lokale vedtaka . Rask behandling i stortinget gjør at trønderne nå umiddelbart kan starte den krevende og spennende jobben med å bygge det nye fylket, sier partiets Heidi Greni  - og slår fast at det var spennende å få være med på det historiske vedtaket.

Nest beste

SVs Snorre Valen mener det er viktig at den nye trønderbastionen får flere oppgaver.

LES OGSÅ: - Nå forsvinner nordtrønderen

- Det er bra at øst- og vest-Trøndelag endelig blir ett. Det skal bli et fylke med blikk for hele regionen, bygd og by. Men nå må regjeringa se til å gi fylkene flere oppgaver. Høyresiden snakker gjerne om lokaldemokrati, men nekter å overføre oppgaver av betydning fra stat til fyle, sier Valen.

Frps Sivert Bjørnstad var også blid, men skulle helst vært samlingen foruten:
- Jeg hadde helst sett at Stortinget i dag hadde avviklet alle fylkeskommuner og regioner. Slik gikk det dessverre ikke, og da er dette nest beste løsning.

LES OGSÅ: OmAdressert: Er det mulig å samle Trøndelag til ett rike?

På forsiden nå